Kultúra

V Slovenskom rozhlase sa rozoznie talianska hudba

Talianska hudba na Dunaji - to je názov koncertu, ktorý sa uskutoční v Bratislave pri príležitosti ukončenia talianskeho predsedníctva v Rade Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku V Slovenskom rozhlase sa rozoznie talianska hudba
Zdroj: TASR

Vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu sa pod vedením dirigenta Waltera Attanasiho predstaví Janáčkova Filharmónia Ostrava spoločne so speváckym zborom Lúčnica. O podujatí dnes spolu s dirigentom Attanasim informovali taliansky veľvyslanec na Slovensku Roberto Martini a riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu Antonia Grande.

V interpretácii svetovo známych sólistov zaznejú nielen známe árie melodrámy 19. storočia (Ruggero Leoncavallo, Giacomo Puccini, Giuseppe Verdi), ale aj kompozície mladého súčasného talianskeho skladateľa Francesca Giammussa. Práve jeho tri diela tvoria prvú časť koncertu.

Veľké spevácke mená

Vo svetovej premiére zaznie Giammussova orchestrálna skladba Svelunio, ktorej názov je neologizmom označujúcim v taliančine Spln mesiaca nad Dunajom. Ide o „hravú petit morceau s vlastnosťami pastorály a nokturna“. Autor, ktorý osobne zavíta do Bratislavy, ju venoval hlavnému mestu. Svetovú premiéru bude mať aj Giammussovo dielo Invictus.

Inšpiráciou k tejto skladbe pre zbor a orchester bol autorovi Nelson Mandela a báseň, ktorá mu bola útechou počas dlhoročného väzenia. „Je to tonálny skladateľ, výrazná je u neho rytmika a možno isté prvky minimalizmu v tom, že sú tam niektoré frázy, ktoré sa opakujú v rôznych nástrojoch,“ uviedol dirigent Walter Attanasi k hudbe Francesca Giammussa.

Z jeho dielne sa do programu koncertu dostala aj skladba Ave Maria pre soprán, barytón a orchester v interpretácii dvoch veľkých speváckych mien Kazlaus Nomeda a George Andguladze.

Nechýba ani Patrícia Janečková

V programe figuruje aj mladá operná speváčka slovenského pôvodu Patrícia Janečková. Návštevníci koncertu si v jej interpretácii vypočujú Najkrajší kút v šírom svete (Pieseň o rodnej zemi) od Gejzu Dusíka.

Záver výnimočného koncertu bude patriť árii Nessun dorma z Pucciniho opery Turandot, v ktorej sa predstaví britský umelec Ian Storey, jeden z najžiadanejších tenorov vo svete a jeden z najpresláve­nejších predstaviteľov Tristana.

Koncert Talianska hudba na Dunaji sa uskutoční vo štvrtok 11. decembra o 19.00 h.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM