Nikola Richterová Správy

V Senci plánujú meniť odorant plynu s výrazným zápachom

V najbližších dňoch bude spoločnosť SPP – distribúcia meniť v Senci odorant zemného plynu. Ide o zmes pridávanú za účelom dosiahnutia jeho prenikavého zápachu, informuje mestský úrad na svojej webovej stránke.

Ilustračný obrázok k článku V Senci plánujú meniť odorant plynu s výrazným zápachom
Zdroj: TASR

Nový odorant s názvom Spotleak 1007 je na báze terciárneho butylmerkaptánu. Doteraz používaný odorant THT bol na báze tetrahydrotiofénu. Odlišnosť v chemickom zložení podľa SPP – distribúcia spôsobuje, že nový odorant má výraznejší a intenzívnejší zápach ako ten predošlý.

„Najmä v prvých mesiacoch, keď sa budú plynovody nasycovať novým odorantom, budú dávky pridávaného odorantu vyššie než štandardne,“ uviedla spoločnosť. Obyvateľov Senca upozorňuje, že kým si na nový odorant alebo mierne odlišný zápach zvyknú, je potrebné, aby boli ostražití.

„Aby každý zápach v domácnosti či inde preverili, aby nedošlo najmä v prvých mesiacoch k zámene zápachu plynu napríklad so zápachom kanalizácie, silne pokazených vajec alebo hniloby z pivnice,“ vysvetlil SPP – distribúcia.

Podľa upozornení podniku nový odorant nie je toxický, jeho prevádzkové koncentrácie v zemnom plyne sú veľmi malé a pri horení plynu sa spáli. Akékoľvek podozrenia týkajúce sa zápachu plynu majú občania hlásiť na nonstop poruchovú linku podniku – 0850 111 727.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM