Tomáš Stupavský Samospráva

V Ružinove vznikne nová kontajnerová materská škôlka

V bratislavskom Ružinove má vzniknúť nová kontajnerová materská škola na Ružomberskej ulici. Ružinovskí poslanci na mestskom zastupiteľstve totiž schválili zaradenie tohto elokovaného pracoviska Materskej školy (MŠ) na Šťastnej ulici do siete škôl a školských zariadení SR a následné zriadenie.

Ilustračný obrázok k článku V Ružinove vznikne nová kontajnerová materská škôlka
Zdroj: TASR

Poslanci tiež odsúhlasili návrh rekonštrukcie budovy v správe Základnej školy (ZŠ) Vrútocká za účelom vytvorenia dvoch nových tried materskej školy na Vietnamskej ulici.

Pri vybudovaní novej kontajnerovej škôlky mestská časť reaguje na výzvu ministerstva školstva na rozšírenie kapacít materských škôl formou prístavby či výstavby. Kapacita škôlok je podľa nej plne využitá a nároky obyvateľov Ružinova na zabezpečenie predškolskej výchovy svojich detí nie sú v súčasnosti dostatočne uspokojené. Za dobrú možnosť, ako rozšíriť túto kapacitu, považuje práve vybudovanie novej materskej školy, a to formou kontajnerovej stavby.

Ekologickejší spôsob

Podľa niektorých miestnych poslancov je však takáto forma nevhodná a nezapadá do prostredia. Miestny poslanec Radovan Bajer to naopak považuje za trend, ktorý je na západe bežný. „Je to ekologické, bezchybné a v niektorých prípadoch aj oveľa modernejšie než niektoré škôlky. Treba upustiť od predsudkov,“ povedal.

Mestská časť považuje túto stavbu za finančne výhodnejšiu a flexibilnejšiu, ako je to v prípade murovaných stavieb.

Novovzniknuté triedy na Ružomberskej ulici majú byť začlenené do MŠ Šťastná 26 ako elokované triedy. Stavebné práce spojené s výstavbou škôlky chce Ružinov zabezpečiť získaním dotácie z ministerstva školstva. To musí taktiež odsúhlasiť žiadosť mestskej časti o zaradenie tohto elokovaného pracoviska do siete škôl, školských zariadení SR a taktiež jeho zriadenie. Ružinov musí rovnako požiadať o vyjadrenie aj príslušné orgány štátnej správy a školskej samosprávy.

Miestni poslanci dnes odsúhlasili aj rekonštrukciu budovy v správe ZŠ Vrútocká na Vietnamskej ulici. Vzniknúť tak majú dve triedy materskej školy, ktoré by mali fungovať ako elokované triedy škôlky na Piesočnej ulici. Račianski poslanci totiž schválili aj zaradenie tohto elokovaného pracoviska do siete škôl a školských zariadení SR a jeho následné zriadenie k 1. septembru. Vyjadriť sa k tomu musí však aj ministerstvo školstva, príslušné orgány štátnej správy či školskej samosprávy.

Poslanci dnes zároveň odobrili osamostatnenie MŠ Západná 2, ktorej triedy sú momentálne zaradené pod MŠ Piesočná 2. Rovnako aj škôlky Exnárová 6, jej triedy sú v súčasnosti zaradené pod MŠ Bancíkovej 2.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM