Rôzne

V Ružinove vyrastie mestské rozárium

V nedeľu rozkvitne Park Andreja Hlinku ružami počas prvého ročníka podujatia Ruža Ružinova. Ocenia najkrajšie a najvoňavejšie ruže z ružinovských záhrad aj najkrajšiu ružovú dámu.

Ilustračný obrázok k článku V Ružinove vyrastie mestské rozárium
3
Galéria
Zdroj: TASR

Mestská časť Bratislava-Ružinov a Cultus Ružinov, a. s. ocenia v nedeľu najkrajšie a najvoňavejšie ruže z ružinovských záhrad, najkrajšiu ružovú dámu, položia základ verejného rozália a nebude chýbať ani kultúrny program.

Ruža Ružinova

Prvý ročník Ruže Ružinova začne súťažou ružinovských záhrad o najkrajšiu, najvoňavejšiu ružu a o najkrajšiu kyticu z ruží. Záhradkári z mestskej časti si môžu odniesť výhry v podobe poukážok v hodnote 100 eur na nákup v záhradnom centre.

Milovníci módy si zas prídu na svoje o 17:00 hod. počas súťaže o najkrajšie oblečenú ružovú dámu. Zapojiť sa do nej môže nežnejšie pohlavie s originálnym oblečením na tému ruže. Víťazky získajú poukážky na nákup oblečenia v Avion Shopping Park a to v hodnote 100, 50 a 30 eur.

Deti čakajú tvorivé dielne, nafukovacie atrakcie a súťaž o najkrajšiu maľbu na tému ruža. V nej môžu vyhrať ceny pre celú rodinu: víkendový pobyt, vstupenky do akvaparku a rodinnú pizzu. V rámci programu sa návštevníci môžu tešiť na kuchársku šou šéfkuchára Tibora z ružinovskej reštaurácie Jedna báseň, ktorý predstaví varenie s neobvyklou ingredienciou – ružou.

Mestské rozárium

O 18:00 hod. sadením ruži položia Ružinovčania základ rozária v Parku Andreja Hlinku. Pôjde o jediné verejné mestské rozáriom v Bratislave. Nápad na jeho realizáciu vznikol v spolupráci s dlhoročným pestovateľom Františkom Glváčom, ktorý sa šľachteniu ruží venuje 36 rokov a na konte má už 16 nových druhov. „Idea vytvoriť verejné rozárium práve v Ružinove nás hneď od začiatku nadchla. Chcene postupne v priebehu tohtoročného leta a budúcej jari ružami skrášliť celý Park Andreja Hlinku. Verím, že sa nám tak podarí vytvoriť jedinečné miesto oddychu, v ktorom každý načerpá novú energiu,“ vyjadril sa starosta Dušan Pekár.

V erbe mestskej časti sa nachádza aj ruža, ktorá patrí k najstarším pestovaným rastlinám vôbec. Ružinov sa v minulosti pôvodne volal nemecky Rosenthal, čo znamená Ružový ostrov. "Tieto krásne a vznešené kvety zdobia mnohé sídliskové predzáhradky a záhrady rodinných domov a prinášajú radosť očiam ich pestovateľov a okoloidúcich. Chceme týmto podujatím oceniť ich dlhoročné snaženie a podporiť ich, aby aj naďalej skrášľovali našu mestskú časť,“ dodala Andrea Kozáková z Cultusu Ružinov.

Ružu Ružinova moderuje Richard Vrablec. Vstup na podujatie bude zadarmo. Viac o podujatí Ruža Ružinova nájdete na webe cultusruzinov.sk a na Facebooku Cultus Ružinov.

PROGRAM

15:00 Registrácia ružinovských záhradkárov

16:00 Koncert kapely Zenit

16:30 Kuchárska šou šéfkuchára z reštaurácie Jedna báseň

17:00 Súťaž – Najkrajšie oblečená ružová dáma

18:00 Ado Juráček, výherca súťaže Kapela Ružinova 2016

18:00 Sadenie ruží

19:00 Vyhlásenie výsledkov o najkrajšiu, najvoňavejšiu ružu a kyticu z ruží

19:30 Tombola

Sprievodný program: nafukovacie atrakcie, maľovanie na tvár, tvorivé dielne, ochutnávka výrobkov z ruže

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM