Rôzne

V Ružinove vyrastie inovatívny park so včelími rodinami a jedlým lesom

Na zelenej ploche pri Paneurópskej vysokej škole vznikne miesto s domysleným ekosystémom zadržiavania dažďovej vody, výbeh pre psíkov aj relaxačná časť.

Ilustračný obrázok k článku V Ružinove vyrastie inovatívny park so včelími rodinami a jedlým lesom
2
Galéria
Zdroj: Bratislava - Ružinov

Na rohu ulíc Ružinovská a Tomášikova vyrastie unikátny park. O tom, čo všetko by v priestore pred Paneurópskou vysokou školou mohlo byť, rozhodovali aj samotní Ružinovčania.

Unikátny park

Výsledkom spolupráce miestnych poslancov, obyvateľov, aktivistov z OZ Zelená Bratislava – ZEBRA a OZ Kreatívna brána bude inovatívny park, v ktorom sa nebudeme tešiť len z lavičiek a kvetiniek. Okrem radosti z toho, že realizáciou sa zmaria plány developerov, ktorí chceli na ploche pred školou stavať, sa budú Ružinovčania radovať aj z niekoľkých unikátnych nápadov, ktoré budú do projektu zapracované.

„Po dobudovaní parku vznikne v Ružinove nová použiteľná zelená plocha s domysleným ekosystémom zadržiavania dažďovej vody, včelími rodinami a prostredím pripraveným pre príchod vtáctva. Veľká časť prieskumov je venovaná ornitológii, geológii a hydrológii. Prínosom bude aj zlepšenie vzduchu a klímy v danej oblasti. Vznikne tu prírodný herbár a nebude chýbať ani ZENová a relaxačná časť,“ povedal pre Ružinovské echo Branislav Kaliský, spoluautor projektu, architekt a mestský poslanec.

V projekte sa myslelo aj na psičkárov. So svojimi chlpáčmi sa budú môcť vyblázniť v uzavretom a modernom výbehu, ktorý vyrastie na bočnej strane plochy. Na svoje si tu prídu, samozrejme, aj malí milovníci detských ihrísk. Po dobrej naháňačke sa s rodičmi môžu tešiť na bezpečnú grilovačku a zdravú desiatu z jedlého lesa.

Ružinovský bulvár

Formou tohtoročných poslaneckých priorít prispeli sumou 150-tisíc eur na štart projektu mestskí poslanci za Ružinov Branislav Kaliský, Martin Chren, Slavomír Drozd a Jarmila Tvrdá, sumou 40-tisíc eur z vlaňajších aj Kaliský a Chren. Projekt si vyžaduje investíciu približne vo výške 300-tisíc eur. Iniciátori projektu rátajú s pomocou aj zo súkromného sektora. Projekt bude realizovať mestská spoločnosť GIB.

Momentálne sa čaká na dokončenie architektonickej štúdie, ako aj na samotný realizačný projekt. Už v najbližších dňoch by sa však mali začať osádzať včelie úle na streche vysokej školy a začiatkom mája by sa malo začať s vysádzaním prvých stromov.

Plocha pred vysokou školou je súčasťou širšieho konceptu „Ružinovský bulvár“. Tiahne sa od Záhradníckej ulice až po koniec Ružinovskej.

Zdroj: Bratislava - Ružinov
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM