Samospráva

V Ružinove schválili miestny poplatok za rozvoj

Ružinov pristúpi od marca k vyberaniu miestneho poplatku za rozvoj. Na februárovom miestnom zastupiteľstve rozhodli o jeho zavedení ružinovskí poslanci.

Ilustračný obrázok k článku V Ružinove schválili miestny poplatok za rozvoj
3
Galéria
Zdroj: TASR

Od marca bude mestská časť Ružinov vyberať miestny poplatok za rozvoj v maximálnej výške, akú umožňuje zákon a č. 447/2015 Z. z. o miestnom poplatku za rozvoj a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 375/2016 Z. z. Bratislava24.sk informoval Stanislav Šenc z Miestneho úradu Bratislava-Ružinov.

Miestny poplatok

Sadzba poplatku za každý, aj začatý, štvorcový meter podlahovej plochy stavby bude 35 eur. Rovnakú sadzbu tak majú stavby na bývanie, ako i na pôdohospodársku produkciu, priemyselné, administratívne či ostatné stavby.

To, ktorých stavieb sa miestny poplatok za rozvoj netýka, stanovuje zákon. Ide napríklad o stavby slúžiace na sociálne bývanie, športové účely, sociálne služby či vstavané garáže a parkovacie státia v rámci existujúcej stavby a iné. Takisto sa povinnosť platiť poplatok netýka údržby, rekonštrukcie či modernizácie stavieb, pri ktorých sa nemení ich podlahová plocha, drobných stavieb, nadstavieb a prístavieb s výmerou podlahovej plochy do 25 metrov štvorcových.

Použitie výnosov z vyberania miestneho poplatku za rozvoj striktne definuje zákon. Použije sa na úhradu kapitálových výdavkov napríklad na budovanie miestnych komunikácií, parkovacích plôch, parkov či zariadení starostlivosti o deti. V zmysle novelizovaného Štatútu hlavného mesta SR Bratislavy sa výnosy z miestneho poplatku za rozvoj rozdelia medzi mesto a mestskú časť v pomere 68:32, v prospech mestskej časti.

Ilustračný obrázok

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM