Tomáš Stupavský Šport

V Ružinove sa v sobotu stretne boxeristická špička zo štyroch krajín

V sobotu sa v bratislavskom Ružinove stretne boxeristická špička zo Slovenska, Česka, Maďarska a Rakúska. Koná sa tu už 20. ročník Medzinárodného stretnutia boxerov – seniorov. Akciu podporuje aj Bratislavský kraj. Pripravený je aj bohatý sprievodný program a vstup pre verejnosť je zadarmo.

Ilustračný obrázok k článku V Ružinove sa v sobotu stretne boxeristická špička zo štyroch krajín
Zdroj: TASR

Bratislavská župa podporuje podľa župana Pavla Freša aj mainstreamové športy, ktoré možno nie sú v tom hlavnom zornom poli všetkých ľudí ako hlavný šport. Aj preto podporila tento boxeristický a už tradičný turnaj. „Je vždy dôležité podporovať tie aktivity, ktoré mladých ľudí potom v budúcnosti zoberú doslova z ulice, alebo z nie moc dobrého prostredia a privedú ich ku športu a nakoniec aj ku vzdelaniu,“ vyjadril sa župan na tlačovej konferencii.

„Tento turnaj má 20 ročnú históriu, vznikol z iniciatívy pána Šarközyho, ktorý je otcom celého rómskeho združenia a ktorý do dnešného dňa aktívne trénuje a vychováva mladých borcov,“ priblížil organizátor podujatia Jozef Mihók. Akcia začne v sobotu o 14:00 vo veľkej sále ružinovského Domu kultúry a zápasiť bude šesť dvojíc na reprezentačnej úrovni zo štyroch krajín – zo Slovenska, Česka, Maďarska a Rakúska.

Slovensko budú zastupovať Michal Takács a Viliam Tankó. Rozhodcom všetkých kategórii bude Štefan „Amigo“ Šárközy, ktorý tým ukončí svoju dlhoročnú boxeristickú ale aj rozhodcovskú kariéru.

„Každú samotnú kategóriu bude oceňovať svojím pohárom župan, starostovia Vrakune, Ružinova a Starého Mesta. Odovzdávať pohár bude aj splnomocnenec vlády Peter Polák. Pripravený je aj kultúrny program pre širokú verejnosť,“ dodal Jozef Mihók. Ako zároveň dodal, ich snahou je pritiahnuť rómsku populáciu, aby mohli deti zadarmo športovať a zdokonaľovať sa.

Štefan „Amigo“ Šárközy je prezidentom občianskeho združenia BOX, Romiáda, Kultúra, má 71 rokov. „Boxujem už 50 rokov a z toho 20 rokov sa venujem učeniu ľudí a mládeže. Na tomto zápase budem aj rozhodcom, pričom skúsenosti s tým mám už 13 rokov,“ uviedol. Štefan „Amigo“ Šárközy úspešne reprezentoval Československo a po skončení kariéry začal trénovať mladých športovcov, trénuje na učilišti na Sklenárovej ulici v Bratislave. Je považovaný za otca rómskeho boxu.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM