Samospráva

V Ružinove je opäť oheň na streche. Dôvodom je podnik verejných služieb

Starosta bratislavského Ružinova Dušan Pekár pozastavil uznesenie ružinovského zastupiteľstva, na základe ktorého má mať Ružinovský podnik verejno-prospešných služieb namiesto troch iba jedného člena predstavenstva.

Ilustračný obrázok k článku V Ružinove je opäť oheň na streche. Dôvodom je podnik verejných služieb
Zdroj: Dnes24.sk

Uznesenie, ktoré navrhli poslanci Martin Patoprstý a Vladimír Sloboda, považuje Pekár za nevýhodné pre mestskú časť. Tí jeho konanie a argumenty považujú za nezmyselné.

Pekár upozornil, že návrh Patoprstého prišiel tri mesiace po tom, čo ružinovské miestne zastupiteľstvo odsúhlasilo trojčlenné predstavenstvo ružinovského ekopodniku.

Patoprstého argument o šetrení, ktorým zdôvodňoval svoj návrh na zníženie počtu členov predstavenstva z troch na dvoch, Pekár spochybnil. Podľa jeho názoru môže mať Patoprstého návrh iný motív.

Je v tom rodinkárstvo poslanca?

Poukázal na to, že poslanec je príbuzný konateľa spoločnosti, ktorá s RP V-PS neúspešne rokovala o predĺžení nájmu reklamných plôch. „Podľa dostupných informácií sa konateľ firmy vyjadril, že sa to zmení po miestnom zastupiteľstve,“ povedal Pekár.

„Ak sú tieto informácie pravdivé, nasvedčuje to tomu, že niekto z členov predstavenstva niekomu prekáža,“ dodal. Zároveň naznačil, že Patoprstý vo svojom konaní mohol uprednostniť osobné dôvody pred záujmami obce, a tým porušiť svoju povinnosť verejného funkcionára.

Patoprstý osobnú motiváciu dôrazne odmietol. „Nie je to pravda, som sklamaný, že do celej záležitosti je takýmto nechutným spôsobom zatiahnutá moja rodina,“ povedal. Zopakoval, že motívom jeho návrhu bolo šetrenie výdavkov mestskej časti.

Privysoký plat riaditeľa

„Plat člena predstavenstva a riaditeľa úseku v jednej osobe je 3300 eur mesačne, teda približne 40.000 eur ročne,“ upozornil Patoprstý a poukázal na to, že za takúto sumu môže mať RP V-PS niekoľko kosačiek či dve nákladné autá. „Navyše pri finančnej kondícii, v akej podnik je, je doslova luxus mať takéto platy,“ zdôraznil Patoprstý a pripomenul, že podnik vykazoval stratu cca 1,5 milióna eur a čelil viacerým exekúciám.

Pekár spochybnil aj postup poslanca Vladimíra Slobodu, ktorý pozmenil Patoprstého návrh tak, aby mal RP V-PS len jedného člena vo vedení. Podľa Pekára ani v tomto prípade argument o šetrení finančných prostriedkov neobstojí.

„Obzvlášť preto, že bývalému predsedovi predstavenstva, súčasnému poslancovi Attilovi Horváthovi, ktorý je s Vladimírom Slobodom v jednom poslaneckom klube, podnik vypláca vysoké odstupné a pritom nemá základné prostriedky na prácu a spláca dlhy na odvodoch, nezaplatené faktúry dodávateľom vo výške okolo dvoch miliónov eur. Zároveň podniku poslanci odsúhlasili pôžičku 600.000 eur,“ uviedol starosta Pekár.

Sloboda považuje starostove tvrdenia za zavádzajúce. V reakcii upozornil na to, že Attilovi Horváthovi bude ako bývalému zamestnancovi odstupné vyplatené len v zákonnej výške. „Naopak, my sme zrušili tie zlaté padáky, ktoré existovali v období, keď bol predsedom dozornej rady starosta Pekár,“ uviedol Sloboda.

Spor o počet členov v dozornej rade

Uznesenie zastupiteľstva, ktoré mení stanovy RP V-PS a popri jednočlennom predstavenstve dáva dozornej rade firmy právomoc odsúhlasiť uzatvorenie všetkých obchodných zmlúv nad 20.000 eur, sa Pekár rozhodol nepodpísať.

„Je to nevýhodné pre mestskú časť, systém kontroly podniku, ktorému ideme požičať 600.000 eur, len s jedným členom predstavenstva je podľa mňa nedostatočný,“ zdôvodnil pozastavenie výkonu uznesenia starosta.

Patoprstý týmto argumentom Pekára nerozumie. Pripomína pritom, že dozorná rada s kontrolnou právomocou je zložená z poslancov z troch rôznych politických klubov a zamestnancov podniku. „O nedostatočnej kontrole sa skôr dalo hovoriť v predchádzajúcom období, keď rozhodovali členovia predstavenstva, na ktorých vďaka Obchodnému zákonníku nebol dosah a v minulom volebnom období nedovolili kontrolovať podnik ani kontrolórovi mestskej časti,“ uviedol.

Patoprstého poslanecký kolega Sloboda považuje za logické, ak pri výraznom posilnení kontrolnej právomoci dozornej rady sa zníži počet členov predstavenstva.

„Neberiem to len ako prvok šetrenia, ale aj zdravého rozumu. Pri silnej dozornej rade je nelogické, aby sme mali aj veľké predstavenstvo,“ uviedol. Dodal, že v súkromných spoločnostiach s jedným vlastníkom je jeden člen predstavenstva úplne bežná záležitosť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM