Adriana Banásová Rôzne

V Ružinove by malo vyrásť integračné centrum pre utečencov

Tému, ktorá lomcuje spoločnosťou už jari tohto roku, sa snaží vyriešiť domáca investorská firma Stamina. Tá prišla s nápadom postaviť pre imigrantov centrum, ktorého projekt chce predložiť verejnosti a získať tak preň podporu.

Ilustračný obrázok k článku V Ružinove by malo vyrásť integračné centrum pre utečencov
Zdroj: Dnes24.sk

Vlna diskusií na utečeneckú problematiku začala narastať v čase, keď Európska únia predstavila plán, ako riešiť problémy s imigrantmi. Podľa ich návrhu mala každá krajina prijať niekoľko stoviek utečencov, medzi nimi aj Slovensko.

Navrhovanými kvótami malo do našej krajiny pricestovať približne 800 ľudí, čo však vyvolalo v spoločnosti negatívny ohlas. K schváleniu návrhu tak nakoniec nedošlo a rozhodlo sa, že členské krajiny majú prisťahovalcov prijímať podľa vlastného rozhodnutia.

Ubytovanie aj lekárska starostlivosť

Ako uvádza denník trend.sk, s možnosťou, ako vyriešiť problém u nás prišla spoločnosť Stamina, ktorá plánuje v Ružinove postaviť integračné centrum pre 500 imigrantov. Stáť by malo na pozemku bývalého zdravotníckeho zariadenia na Teslovej ulici. Podľa vizualizácie by malo centrum mať dve veže, 6– a 9-podlažné, ktoré budú na prízemí prepojené.

Projekt však zatiaľ nebol predrokovaný, investor to len plánuje.

Centrum by malo utečencom poskytovať dočasné ubytovanie so stravou, lekársku starostlivosť, výučbu jazyka, remeselné dielne, športové a kultúrne vyžitie či zabezpečenie náboženských potrieb.

Slovensko by malo konať

Investor však vidí v projekte aj nové podnikateľské vízie. „Súčasnú situáciu, keď očakávame vlny prisťahovalcov z rôznych kultúrnych prostredí, treba chápať ako výzvu a novú príležitosť. Jednak môžu vzniknúť podnikateľsky úspešné projekty či nové firmy na pokrytie požiadaviek novovznikajúcich sociálnych zoskupení,“ uviedol pre Trend konateľ investorskej firmy Miroslav Kožuch.

Podľa jeho slov nemôžeme len čakať a spoliehať sa na to, že cieľovými krajinami utečencov nie je Slovensko, ale primárne Nemecko či USA.

Naša krajina je momentálne schopná prijať stovky migrantov v rámci tzv. humanitárneho transferu, ktorý poskytuje od roku 2008. V budúcich dvoch rokoch by malo Slovensko pripraviť na presun do cieľových štátov približne 500 utečencov.

Prečítajte si tiež: ROZHOVOR: Ľudia si neuvedomujú rozdiel medzi utečencom a migrantom, preto nesúhlasia s imigračnou politikou EÚ, tvrdí mimovládka

zdroj foto: trend.sk

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM