Kultúra

V rámci Mesiacia frankofónie predstavila Galéria Francúzskeho inštitútu v Bratislave novú výstavu

Galéria Francúzskeho inštitútu v Bratislave vystavuje diela dvoch zahraničných výtvarníčok - Catherine Bernis z Francúzska a talianskej maliarky Flavie Bigi, ktorá žije a tvorí medzi Rímom, Parížom a Bratislavou, keďže je manželkou talianskeho veľvyslanca na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku V rámci Mesiacia frankofónie predstavila Galéria Francúzskeho inštitútu v Bratislave novú výstavu
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

„Výstava je v rámci začínajúceho Mesiaca frankofónie. Počas neho máme plánovaných oveľa viac podujatí ako vlani,“ povedal na vernisáži v stredu veľvyslanec Francúzskej republiky v SR Didier Lopinot.

Hodinu pred slávnostným otvorením výstavy tvorbu oboch umelkýň prednáškou a besedou predstavila záujemcom historička umenia, nemecká rodáčka Jeanette Zwingenberger. Táto nezávislá kurátorka je členkou Medzinárodnej asociácie umeleckých kritikov, ktorá pravidelne publikuje v časopisoch artpress a Beaux-Arts.

Podľa nej diela Catherine Bernis, vytvorené kombináciou rôznych techník a materiálov, sú alchýmiou hmoty, výtvarnou poéziou. V sérii deviatich obrazov Mapping okrem olejomaľby použila ľanové vlákna, pigmenty, tkaninu, drevené uhlie a glejom prilepený papier na plátne.

Aj tvorba Flavie Bigi je umelecky pestrá. Olejomaľby Here We Are a diptych Come Closer majú rozmery 1×1,6 metra, dopĺňajú ich obrazy vytvorené kresbou a grafikou. Zo stropu visí Carousel – inštalácia 15 ručných rytín do skla. Na podlahe sú štyri dvojice mramorových kociek s rytinami. Expozíciu dopĺňa vyše šesťminútové video One Minute of Silence, Please. Výstava potrvá do 27. marca.

Mesiac frankofónie na Slovensku bude pokračovať až do konca marca. V programe sú koncerty, premietanie filmov, Frankofónny trh, súťaž frankofónnych piesní, konferencia Frankofónia a jej hospodárska dimenzia, prednáška o humore a iné podujatia v Bratislave, Banskej Bystrici a Košiciach. Informácie sú na internetovej stránke inštitútu www.institutfrancais.sk.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM