Správy

V rakúskej prihraničnej obci Kittsee žije viac ako tretina Slovákov

V rakúskej prihraničnej obci Kittsee, ktorá má 3522 obyvateľov, žije viac ako tretina Slovákov. Trvalý pobyt má v obci 3044 obyvateľov, prechodný pobyt 478 ľudí, z toho Slovákov je 1280, konkrétne 619 mužov a 661 žien.

Ilustračný obrázok k článku V rakúskej prihraničnej obci Kittsee žije viac ako tretina Slovákov
Foto: Veronika Ondo-Cholewová / Zdroj: Dnes24.sk

Počet obyvateľov v Kittsee rastie, aj keď obec už nevlastní žiadne stavebné pozemky a na predaj už nemá ani byty. Potvrdila to starostka Gabriele Nabingerová.

„Obec vlastní nájomné byty pre mladých, ale tie sú už tiež obsadené, v ponuke sú ešte pozemky vo vlastníctve súkromných osôb, ktoré sú však drahšie, ako boli obecné,“ uviedla starostka s tým, že v súčasnosti meter štvorcový stavebného pozemku v Kittsee stojí 200 eur.

O vzťahoch Slovákov a Rakúšanov v Kittsee sa podľa starostky nedá jednoznačne povedať, že sú dobré alebo zlé. „Máme slovenských občanov, ktorí v Kittsee bývajú a pracujú, napríklad v nemocnici, tí majú veľmi dobré vzťahy s Rakúšanmi,“ uviedla starostka.

Iné to je podľa nej s ľuďmi zo sídliska Steinfeld, ktorí si vytvorili svoju vlastnú skupinu a spolupráca s obcou alebo so susedmi nie je vždy dobrá. „Vzťahy sú rôzne, vždy to závisí od konkrétneho človeka,“ dodala Nabingerová.

Prečítajte si tiež: V prihraničnej obci Edelstal s pätinou Slovákov už neplánujú ďalšiu výstavbu bytov

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM