Správy

V Rači vyčíňa podpaľač. Starosta vypísal za jeho usvedčenie odmenu 1000 eur

Počas víkendu vydesil Račanov oheň vo vinohradoch. Podľa starostu sú požiare zakladané úmyselne.

Ilustračný obrázok k článku V Rači vyčíňa podpaľač. Starosta vypísal za jeho usvedčenie odmenu 1000 eur
6
Galéria
Zdroj: Facebook

Počas víkendu zasahovali vo vinohradoch nad Krasňanmi a Račou hasiči. Hasili približne 500 metrov dlhý trávnatý porast. Z dôvodu šírenia sa požiaru polícia evakuovala obyvateľov okolitých rodinných domov.

Podpaľač

V súvislosti s požiarom vinohradov v Rači už začala polícia trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Ako informovala krajská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková, podľa vyjadrenia zisťovateľa príčin požiarov je pravdepodobnou príčinou vzniku požiaru nedbanlivosť. Račiansky starosta Peter Pilinský si však myslí, že ide o podpaľača.

Pilinský sa rozhodol vypísať finančnú odmenu 1000 eur z vlastných prostriedkov na odhalenie a usvedčenie podpaľača. „Stačilo málo a okrem zničených vinohradov a uhynutej zveri mohli na požiar doplatiť životom alebo zdravím aj ľudia. Ani nechcem pomyslieť na to, čo by sa dialo, keby sa v mieste šírenia plameňov nachádzali hrajúce sa deti,“ skonštatoval v mimoriadnom vyhlásení starosta Rače.

Podľa starostu môže za požiare v mestskej časti podpaľač. „Všetky indície, prípady z nedávnej minulosti, okolnosti vzniku požiarov a tiež lokalita, v ktorej k nim dochádza, nasvedčujú, že ide o jedného a toho istého páchateľa, ktorého skrátka vzrušuje pohľad na šíriace sa plamene,“ uviedol Pilinský.

Odmena

Obyvateľov vyzýva k všímavosti. V prípade, že viete niečo o požiaroch či podpaľačovi, obráťte sa na políciu. Vo výzve spomína oblasti Rinzle, Vtáčky, Špígle, resp. v okolie Úžin, Kadnárovej a Hečkovej ulice. „Vypísaná odmena bude mnou osobne vyplatená ohlasovateľovi, resp. svedkovi po usvedčení toho, kto je za vzniknutý požiar a následné škody zodpovedný,“ vyhlásil starosta.

Miestny úrad Bratislava-Rača v najbližších dňoch v spolupráci s vinohradníkmi, vlastníkmi pozemkov, poľovníckym združením a dotknutými inštitúciami vypracuje návrh na sériu opatrení, ktoré zabránia alebo aspoň minimalizujú riziko opakovaniu tejto situácie, prípadne pomôžu k obmedzeniu možných škôd.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM