Adriana Banásová Rôzne

V Rači sa začal odchyt a kastrácia túlavých mačiek

Bratislavská mestská časť (MsČ) Rača začala v týchto dňoch riešiť v spolupráci s magistrátom hlavného mesta a Slobodou zvierat pomocou odchytu a kastrácie túlavých mačiek dlhodobý problém s ich pribúdajúcim počtom. Pre TASR to uviedla hovorkyňa starostu Rače Eva Miklánková.

Ilustračný obrázok k článku V Rači sa začal odchyt a kastrácia túlavých mačiek
Zdroj: TASR

Niektoré zo zvierat môžu byť podľa jej slov choré a pre obyvateľov mestskej časti tak môžu znamenať riziko nákazy prenosných chorôb. „Práve preto sme začali v tejto veci konať. Je evidentné, že túlavé mačky u nás každým rokom pribúdajú, preto chceme dostať situáciu pod kontrolu,“ povedal starosta Rače Peter Pilinský, ktorý ale samotný výskyt mačiek vo voľnej prírode považuje za potrebný. „Pre správne fungovanie v prírode však musia byť zvieratá zdravé, inak neplnia svoju úlohu,“ podotkol starosta.

O odchyte a kastrácii račianskych túlavých mačiek má Sloboda zvierat viesť presnú evidenciu. Mačky majú chytať do pascí a všetky by mali prejsť veterinárnou prehliadkou. „Tie, ktoré sú choré, necháme dôkladne preliečiť a až zdravé podstúpia kastráciu,“ povedala šéfka Slobody zvierat Pavla Dugovičová.

Podľa nej budú mačky pred opätovným vypustením do voľných priestranstiev v dobrej zdravotnej kondícii. Tvrdí však, že všetky a naraz sa odchytiť nedajú, avšak postupnými a pravidelnými krokmi sa táto situácia dá výrazne zlepšiť. „Pre úspešnosť akcie potrebujeme spoluprácu s obyvateľmi. Zatiaľ máme v Rači len veľmi dobré skúsenosti,“ podotkla Dugovičová.

V tejto veci s obyvateľmi komunikuje aj samotná mestská časť, pretože ľudia podľa nej majú najpresnejšie informácie o miestach výskytu, prípadne stave či správaní sa túlavých mačiek v ich okolí. Mestská časť Rača preto vytvorila pre svojich občanov aj e-mailovú adresu, na ktorú môžu takéto postrehy posielať.

Ako uviedla Miklánková, celú akciu zastrešuje magistrát, ktorý v minulosti v spolupráci so Slobodou zvierat riešil tento problém aj v iných mestských častiach. „Po kastračných akciách sa v daných častiach počet túlavých mačiek ustálil,“ dodala.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM