Tomáš Stupavský Samospráva

V Rači sa na Hagarovej ulici stavať nebude. Poslanci rozhodli, že osempodlažný dom bude stáť inde

Osempodlažný polyfunkčný dom, v ktorom mali byť byty, kancelárie, služby, nakoniec na Hagarovej ulici v bratislavskej Rači nepostavia. Proti výstavbe sa totiž postavili obyvatelia petíciou a po neúspešnom pokuse minulý rok parcely s investorom vymeniť za iné dnes zámenu odkleplo nové zastupiteľstvo.

Ilustračný obrázok k článku V Rači sa na Hagarovej ulici stavať nebude. Poslanci rozhodli, že osempodlažný dom bude stáť inde
Zdroj: Dnes24.sk

Dom tak vyrastie na inom mieste v Rači. Podľa znaleckých posudkov je však rozdiel medzi zamieňanými nehnuteľnosťami vyše polmiliónový a finančne sa už strany vyrovnávať nebudú.

Radnica bude zamieňať takmer 5500 štvorcových metrov (m2) mestských pozemkov v správe Rače za 1450 m2 parciel investora. Pozemky mesta znalec ohodnotil na necelých 843.500 eur, investorove zase na takmer 366.800 eur.

„Účtovne je rozdiel možno tých 500-tisíc eur, ale realita je úplne iná. Ten pozemok sme ponúkali vo verejnej obchodnej súťaži za cenu vysúťaženú znalcom a súťaž nebola úspešná. Mala byť opakovaná s 50-percentnou zľavou,“ pripomínal poslancom ešte vlani starosta Rače Peter Pilinský.

Zlé riešenie?

Na mestských pozemkov ešte stojí aj objekt, ktorého hodnotu znalec vyčíslil na vyše 33-tisíc eur, čo je podľa starostu nezmysel. „Budova musí ísť dole, a to bude ešte náklad,“ podotkol.

Šéf najväčšieho klubu, Bratislavského klubu, Ján Budaj zo Zmeny zdola dnes podotkol, že poslanci sa rozhodujú medzi dvoma zlými riešeniami. Pri jednom budú dôsledky znášať občania, pri druhom mesto. „Výmena nie je adekvátna, mesto prepláca. Nie sú tam ale započítané čísla, ktoré súvisia s našou povinnosťou chrániť občanov,“ myslí si.

Keďže investor na projekte dlho pracoval, mesto podľa predsedu Klubu pre Bratislavu Martina Borguľu zo Smeru-SD nemôže čakať najnižšie možné ceny. „A ja sa vôbec nečudujem, že tam ľudia protestujú. To je sila, kde má ten bytový dom stáť, tam vôbec nepatrí. Máme počkať, kým bude mať investor právoplatné stavebné povolenie a potom bude výmena päťkrát taká drahá alebo už nebude možná?“ podotkol Borguľa.

Investor kalkuloval inak

Investor si hodnoty svojich nehnuteľností vyčíslil inak. Znalecký posudok mesta totiž podľa neho nezohľadnil, že na jeho parcely je vydané územné rozhodnutie i stavebné povolenie a tak aj on požiadal znalca o ohodnotenie parciel. Mesto však pozemky zamieňa preto, aby sa na nich nestavalo.

Ďalšie peniaze si investor napočítal za práce, ktoré urobil alebo bude musieť urobiť. Hovorí napríklad o svojich vynaložených nákladoch na projektovú dokumentáciu na polyfunkčný dom či o peniazoch, ktoré bude potrebovať na zbúranie zdevastovaného objektu alebo vybudovanie chýbajúcej vnútroareálovej komunikácie na pozemkoch mesta.

Dostal sa tak na sumu 911.993 eur. Investor pritom pripomína, že súhlas so zámenou považuje za ústupok, ktorý sa nedá finančne vyčísliť, no treba naň prihliadať. Ďalšie pozemky bude s investorom zamieňať ešte aj mestská časť Rača, miestni poslanci to už schválili.

Investor má vydané stavebné povolenie z júna minulého roka. Keďže ho však napadli účastníci konania, stavať ešte nemôže a prebieha odvolacie konanie. S mestskou časťou sa však dohodol, že ešte počká a do konca tohto mesiaca stavať ani nebude. Koncom októbra minulého roka mali zámenu na stole aj bývalí mestskí poslanci, neschválili ju.

Investor IRP Invest mal v lokalite postaviť dom s jedným podzemným parkoviskom a s ôsmimi nadzemnými podlažiami. Na prvom boli navrhnuté kancelárie, obchod, služby a domová vybavenosť a vo zvyšných byty. Pod petíciu proti výstavbe domu sa v roku 2013 podpísalo takmer 3900 Bratislav­čanov.

Prečítajte si tiež: V Rači sa budúci rok začne s výstavbou prvej etapy kontroverzného projektu Račany Rosso

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM