Rôzne

V Rači otvorili Centrum včasnej intervencie pre rodiny s deťmi so zrakovým a viacnásobným znevýhodnením

Vo štvrtok 25. mája otvorila brány svojho nového Centra včasnej intervencie v Rači v priestoroch zdravotného strediska na Tbiliskej ulici.

Ilustračný obrázok k článku V Rači otvorili Centrum včasnej intervencie pre rodiny s deťmi so zrakovým a viacnásobným znevýhodnením
5
Galéria
Zdroj: TASR

Nezisková organizácia Raná starostlivosť sa ako jediná na Slovensku špecializuje na včasnú intervenciu pre rodiny s deťmi so zrakovým a viacnásobným znevýhodnením.

Túto sociálnu službu poskytuje rodinám bezplatne a funguje iba vďaka finančným príspevkom samosprávnych krajov, individuálnym a firemným donorom, príjmom z 2% podielu z dane z príjmov a grantom z nadačných fondov.

Nové centrum

Návštevy v rodinách, posúdenie zrakových funkcií a zrakové stimulácie, individuálne stimulácie dieťaťa, požičiavanie hračiek a špeciálnych pomôcok, sociálne poradenstvo, kluby a pobyty, presadzovanie záujmov rodín – to je základná ponuka služieb, ktoré môžu rodiny so zdravotne znevýhodneným dieťatkom od Ranej starostlivosti prijímať.

V súčasnosti má organizácia v dlhodobom sprevádzaní okolo 30 rodín, záujem však neustále prevyšuje personálne aj finančné možnosti organizácie. Nové Centrum včasnej intervencie ponúkne okrem vlastných priestorov na organizovanie klubov pre rodiny v dlhodobom sprevádzaní aj špeciálne upravenú miestnosť určenú na posúdenie zrakových funkcií a zrakové stimulácie. Tú budú môcť využiť aj rodiny s deťmi, ktoré Raná starostlivosť nemá kapacitu dlhodobo sprevádzať, ale potrebujú konzultovať zrakové znevýhodnenie dieťaťa.

Kompletné vybavenie

Doteraz poskytovala Raná starostlivosť včasnú intervenciu iba terénnou formou v domácnostiach rodín, v Centre ju bude môcť poskytovať aj ambulantnou formou. Nové priestory umožnia ponúknuť deťom a rodičom variabilnejšie zrakové aj individuálne stimulácie, keďže poradcovia včasnej intervencie budú mať k dispozícii kompletné vybavenie hračkami, špeciálnymi pomôckami, testami a počíta sa aj so zakúpením špeciálneho softwéru – tzv. očnej navigácie, ktorá deťom umožňuje zlepšovať zrakové vnímanie a využívať alternatívnu komunikáciu.

Vznik Centra včasnej intervencie podporila mestská časť Bratislava – Rača ponukou svojich priestorov za zvýhodnené nájomné v budove Zdravotného strediska Tbiliská. Zariadenie centra nábytkom a bytovými doplnkami realizovala Raná starostlivosť v spolupráci s IKEA v rámci programu „Spolu s vami“, ktorý podporuje organizácie pomáhajúce deťom.

Raná starostlivosť, n. o. v súčasnosti poskytuje včasnú intervenciu rodinám na území Bratislavského a Trnavského kraja a plánuje rozšíriť svoje pôsobenie na Nitriansky a Trenčiansky kraj. V budúcnosti má organizácia záujem podporiť vznik ďalších dvoch Centier včasnej intervencie špecializovaných na pomoc rodinám s deťmi so zrakovým znevýhodnením tak, aby pokryli potreby rodín na celom území Slovenska.

Viac informácií nájdete na stránke www.ranastarostlivost.sk.

Centrum včasnej intervencie v Rači
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM