Rôzne Samospráva

V Rači otvoria centrum, kde budú ľudí s mentálnym postihnutím učiť pracovať

Centrum poskytne ľuďom s mentálnym postihnutím možnosť získať praktické vedomosti a zručnosti tak, aby sa dokázali umiestniť na trhu práce a boli čo najviac samostatní.

Ilustračný obrázok k článku V Rači otvoria centrum, kde budú ľudí s mentálnym postihnutím učiť pracovať
Zdroj: Bratislava - Rača

Budovy bývalej školy na Alstrovej ulici v bratislavskej mestskej časti Rača už niekoľko rokov chátrali. Vďaka výrazným úpravám však dostali nový komunitný zmysel. Už čoskoro tu totiž otvoria vzdelávaco-rehabilitačné centrum Bivio, ktorý vybudovalo Združenie na pomoc ľuďom s mentálnym postihnutím (ZPMP) v SR. Informuje o tom mestská časť Rača na svojom webe.

Centrum poskytne ľuďom s mentálnym postihnutím možnosť získať praktické vedomosti a zručnosti tak, aby sa dokázali umiestniť na trhu práce a boli čo najviac samostatní. Ponúkať bude rôzne služby pre verejnosť ako penzión, reštauráciu či práčovňu. „Mladí ľudia s mentálnym postihnutím sa budú pripravovať na profesie pomocný kuchár, chyžná, čašník a na prácu v práčovni. Pracovné zručnosti budú budúci absolventi získavať v reálne fungujúcich prevádzkach Bivia, poskytujúcich služby širokej verejnosti,“ spresňuje mestská časť.

Získajú pracovné zručnosti

Absolventi vzdelávaco-rehabilitačného programu tak majú získať pracovné zručnosti, ktoré zvýšia ich šance zamestnať sa v gastronomických a ubytovacích zariadeniach, alebo vo verejných práčovniach. Centrum im následne pomôže aj pri hľadaní zamestnania.

Podnetom na vytvorenie centra bol podľa združenia fakt, že ľudia s mentálnym postihnutím sú na trhu práce znevýhodnenou skupinou, ktorá je pritom schopná pracovať. „Ich úspešnému vstupu na trh práce okrem iného bráni najmä nedostatok možností na získanie praktických pracovných zručností,“ informovalo minulý rok združenie.

ZPMP v SR vzniklo v roku 1980 a združuje 44 miestnych organizácií s počtom členov takmer 10 000 osôb na celom Slovensku. Hlavným cieľom združenia je začlenenie ľudí s mentálnym postihnutím do spoločnosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM