Samospráva

V Rači odtiahli z ulíc za takmer dva roky 68 vrakov áut

Hneď po nahlásení vraku začínajú úradníci na prípade pracovať, avšak odstránenie vraku je oveľa komplikovanejší a hlavne zdĺhavejší proces, ako by sa zdalo.

Ilustračný obrázok k článku V Rači odtiahli z ulíc za takmer dva roky 68 vrakov áut
Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavské mestské časti vedú boj s autovrakmi, ktoré blokujú parkovacie miesta pre aktívnych vodičov. Mestskej časti (MsČ) Rača sa od začiatku roka 2016 až doteraz podarilo zo svojich ulíc a priestranstiev odstrániť dohromady 68 vrakov, päť z toho odstránil magistrát. Ďalších 11 vozidiel je momentálne v riešení. Informuje o tom račianska samospráva na svojom webe.

Neraz zdĺhavý proces

Zoznam takýchto vozidiel sa rozširuje v Rači každý týždeň. Zisťujú ich úradníci pri obhliadkach terénu, no nahlasujú ich aj samotní občania. „Hneď po nahlásení vraku začínajú úradníci na prípade pracovať, avšak odstránenie vraku je oveľa komplikovanejší a hlavne zdĺhavejší proces, ako by sa zdalo,“ tvrdí mestská časť Rača. Ako priblížila, najskôr sa musí určiť, či vozidlo poškodzuje, alebo ohrozuje životné prostredie. Ak áno, ihneď sa odťahuje.

„V prípade ohrozovania treba určiť, komu patrí komunikácia, na ktorej sa auto nachádza. Cesty I. a II druhej triedy má na starosti magistrát hlavného mesta, a to vrátane odťahovania vrakov. Cesty III. a IV. triedy v správe mestskej časti zase rieši Rača,“ vysvetľuje samospráva.

Do úvahy sa berie, či vozidlo má, alebo nemá evidenčné číslo. Ak ho má, začína sa zisťovanie držiteľa vozidla, pričom túto informáciu úradu poskytuje polícia. „Hneď po zistení držiteľa vozidla je výzva na odstránenie motorového vozidla zasielaná poštou priamo na adresu majiteľa auta a taktiež je vylepená priamo na vozidlo. Výzvy sú zverejnené aj na webovej stránke mestskej časti a úradnej tabuli. Po uplynutí 60-dňovej lehoty sa vozidlo následne odťahuje,“ spresnila postup MsČ Rača.

V prípade, že evidenčné číslo auta chýba, vyvesí sa podľa mestskej časti na vozidlo výzva na odstránenie motorového vozidla s lehotou 60 dní. Ak vozidlo nie je odstránené po uplynutí tejto lehoty, je možné ho odtiahnuť.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM