Samospráva

V Rači má pribudnúť nová materská škola

V bratislavskej Rači má pribudnúť ďalšia materská škola. Miestne zastupiteľstvo totiž odsúhlasilo na svojom utorkovom (22.9.) zasadnutí odkúpenie budovy bývalého sanatória na Novohorskej ulici, a to za účelom vybudovania novej škôlky.

Ilustračný obrázok k článku V Rači má pribudnúť nová materská škola
Zdroj: TASR

Račianskym poslancom bola predstavená ponuka vlastníka predmetnej budovy a pozemkov, spoločnosti Poliklinika Tehelná. Ten na základe rozhodnutia svojho jediného akcionára, Fondu národného majetku SR, stanovil cenu za predaj na 333.743 eur. Mestská časť už pred dvoma rokmi zvažovala túto nehnuteľnosť odkúpiť, avšak pre vtedy vysokú cenu – 423-tisíc eur ponuku odmietla.

„Som rád, že sme využili takmer stotisícový pokles ceny a naše zastupiteľstvo jednoznačne rozhodlo nehnuteľnosť a pozemky na Novohorskej odkúpiť,“ skonštatoval starosta Rače Peter Pilinský. Podľa jeho slov v materských školách nie je dostatok miest pre deti, a preto sa mestská časť rozhodla kúpiť a zužitkovať budovu, ktorá je na prevádzku škôlky dispozične i priestorovo vhodná. „Vytvoríme tým tak desiatky ďalších miest pre deti,“ podotkol starosta.

Úhrada kúpnej ceny za budovu a pozemky na Novohorskej ulici je podľa hovorkyne starostu Rače Evy Miklánkovej navrhnutá v dvoch splátkach, a to 50 percent z kúpnej ceny, 166.871 eur do konca tohto roka a zvyšná polovica k 30. júnu 2016. „Rača má možnosť vyjadriť sa k tejto ponuke do 16. októbra,“ spresnila Miklánková.

Objekt na Novohorskej bol daný do užívania v roku 1974. Naposledy v ňom ešte v roku 2007 fungovalo Denné detské sanatórium pre deti s ochorením dýchacích orgánov v správe ministerstva zdravotníctva. V územnom pláne hlavného mesta z roku 2007 je uvedené funkčné využitie tohto územia ako občianska vybavenosť celomestského a nadmestského významu s možnosťou funkcie bývania až na 30 percent.

Rozširovanie kapacít materských škôl je jednou z priorít račianskej samosprávy. Začiatkom budúceho roku začína s nadstavbou na Materskej škole Barónka, kde pribudnú dve triedy a k rozširovaniu kapacít dôjde aj v Materskej škole Pri Šajbách.

Prečítajte si tiež: Petržalka vybuduje novú materskú škôlku. Miesto v nej nájde 120 detí

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM