Adriana Banásová Rôzne

V pondelok a utorok sa pripravte na silné dažde. Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa

Slovensko zasiahnu začiatkom budúceho týždňa búrky. Slovenský hydrometeorologický ústav vydal v tejto súvislosti na pondelok (8.6.) a utorok (9.6.) výstrahu prvého, najnižšieho stupňa.

Ilustračný obrázok k článku V pondelok a utorok sa pripravte na silné dažde. Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa
Zdroj: TASR

Výstraha platí pre celé územie Slovenska. V popoludňajších a večerných hodinách, od 13.00 do 21.00 h, meteorológovia očakávajú ojedinelý výskyt búrok, s ktorými môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky.

Pri lejakoch môže napršať podľa predpovede SHMÚ 20 až 40 milimetrov zrážok. Búrky môžu sprevádzať i nárazy vetra s rýchlosťou 17 až 25 metrov za sekundu. Spôsobiť môžu výrazný, prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov, ako sú stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov a podjazdov, varuje SHMÚ.

Súčasne s výstrahou pred búrkami platí na pondelok pre celú južnú časť Slovenska i výstraha prvého stupňa pred vysokými teplotami. Teploty vzduchu môžu podľa očakávaní meteorológov ojedinele vystúpiť na 32 až 34 stupňov Celzia.

ilustračná foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM