Rôzne

V Petržalke zachránia poslednú panelákovú maľbu spred 30 rokov

Ojedinelú snahu zachrániť poslednú monumentálnu maľbu na najväčšom slovenskom sídlisku – v Petržalke vyvinul fotograf Martin Kleibl. Ako rodený Petržalčan sa tejto aktivite intenzívne venuje 2 roky a potvrdil, že maľba Mier na 350 štvorcových metroch 12-poschodového paneláka bude tohto leta obnovená

Ilustračný obrázok k článku V Petržalke zachránia poslednú panelákovú maľbu spred 30 rokov
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

V 80. rokoch minulého storočia bolo v rôznych uliciach Petržalky sedem veľkoplošných malieb na panelákoch. Boli od etablovaných výtvarníkov a okrem estetickej plnili aj orientačnú funkciu.

Najmä procesom zatepľovania boli od roku 2005 všetky zlikvidované a podľa Kleibla nahradené umelecky bezcenným zoskupením náhodných tvarov. Posledná z pôvodných malieb bola v zachovanom stave napriek dlhoročnému slnečnému žiareniu, keďže na južnej strane budovy bola kvalitne realizovaná v roku 1985. Zateplili ju v tomto roku v marci a Kleibl už predtým komunikoval so všetkými kompetentnými i jej možnej záchrane.

„Dostal som na to súhlas a moja iniciatíva spočívala v získavaní potrebných financií. Autor maľby Mier Jozef Porubčin bude dohliadať na jej obnovu. Podarilo sa mi skontaktovať aj s horolezcom Stanom Martonom, ktorý po 30 rokoch bude opäť dielo realizovať a postará sa o zachovanie jedinej pôvodnej veľkoplošnej maľby v Petržalke,“ zdôvodnil Martin Kleibl.

Mimoriadny patriotizmus

Tento fotograf už vlani preukázal mimoriadny patriotizmus so svojím sídliskom vydaním turistického konduktora s názvom Petržalka – prekvapivý sprievodca mestskou časťou. Jeho predajom, verejnou zbierkou aj zháňaním sponzorov získal potrebnú finančnú sumu na realizáciu obnovenej nástennej maľby Mier.

Knižného sprievodcu, ktorý má 170 strán, pripravoval dlhodobo fotografovaním umeleckých diel na verejnom priestranstve, tradičných prevádzok a služieb obyvateľom, športovísk, kultúrnych zariadení, klubov, nápisov, terás i rôznych kuriozít. Nechýbajú v ňom ani plány, mapy či úradné zápisnice a textové informácie z histórie a súčasnosti najväčšieho stredoeurópskeho panelákového sídliska.

Prečítajte si tiež: Po 15 rokoch opäť ožil areál Iuventy. Čo ale bude s kúpaliskom Mičurín?

Čitateľ sa dozvie, prečo sa volá Pečniansky les, sídlisko Lúky a iné lokality, kde je základný kameň Petržalky, zachovaný protitankový kanón, vojenské bunkre, Strom roka 2009 či najstaršie paneláky. Tiež, že plánované metro malo mať 107 kilometrov a najväčšia mestská časť hlavného mesta s takmer 120-tisíc obyvateľmi má v súčasnosti dva priestory na vyvádzanie psov.

Na jej prihraničnom území so Západom bol systém opevnenia, diali sa historické udalosti, menili hranice a pri snahe o útek cez železnú oponu zaplatilo životom takmer 450 civilistov a pri jej ochrane 654 pohraničníkov.

Foto: Ilustračné.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM