KAW Samospráva

V Petržalke osadili prvé polopodzemné kontajnery

Jednou z najočakávanejších noviniek v mestskej časti boli tento rok dlhoočakávané polopodzemné kontajnery. Prvé osadili tento týždeň na Budatínskej ulici.

Ilustračný obrázok k článku V Petržalke osadili prvé polopodzemné kontajnery
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Petržalka

Začiatkom tohto týždňa osadili na Budatínskej ulici dlhoočakávané polopodzemné kontajnery. Ide o prvú lastovičku v mestskej časti Bratislava-Petržalka v rámci projektu spoločnosti Odvoz a likvidácia odpadu.

Odpad pod zemou

Výhody týchto kontajnerov spočívajú najmä v estetickejšom a hygienickejšom riešení. Pevné zabudovanie kontajnerov zároveň znemožňuje nežiadúcu manipuláciu s odpadom a obmedzuje riziko vandalizmu. Výhodou takéhoto zberu odpadu je aj minimalizovanie zápachu a znižovanie emisií.

Polopodzemné kontajnery sú určené na zmesový komunálny aj triedený odpad.

Spomínaný kontajner tvorí zberné vrece umiestnené v hĺbke cca 1,5 metra, telo šachty, opláštenie, oceľová konštrukcia s okom na vývoz, hlavné veko a veko plniaceho otvoru. Kontajnery sa vyprázdňujú zo spodnej časti zberového vreca a tak vhadzovací otvor ostáva čistý. Manipulácia s kontajnerom pri vývoze je jednoduchá a čistá. Hĺbka kontajnera znemožňuje opätovné vyberanie jeho obsahu, čo zamedzuje aj znečisťovaniu okolia. Konštrukcia polopodzemných kontajnerov zároveň bráni prístupu zvierat a hmyzu.

Podľa mestskej časti prejavilo záujem o osadenie kontajnerov 23 správcovských spoločností. „Medzi dôležité kritériá v rámci rozhodovacieho procesu patrili: vysporiadané majetkovo-právne vzťahy, dostupnosť pre zvozovú techniku, dispozičné riešenie miesta a hustota inžinierskych sietí,“ informuje mestská časť.

Polopodzemný kontajner Budatínska
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Petržalka
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM