Rôzne Správy

V Petržalke by malo vzniknúť francúzsko-slovenské gymnázium

Francúzsko-slovenské gymnázium s medzinárodným programom, ktoré má vzniknúť v bratislavskej Petržalke, má podporu aj Bratislavského samosprávneho kraja.

Ilustračný obrázok k článku V Petržalke by malo vzniknúť francúzsko-slovenské gymnázium
Zdroj: Bratislava - Petržalka

Budúce francúzsko-slovenské gymnázium má vzniknúť v bratislavskej Petržalke, kde už sídli francúzsko-slovenská základná škola s materskou školou. Škola má aj podporu Bratislavského samosprávneho kraja (BSK). Krajská rada pre odborné vzdelávanie a prípravu na svojom pracovnom rokovaní odporučila zaradiť gymnázium do siete škôl školských zariadení. Konečné slovo bude mať Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR.

Tretie v strednej Európe

Plánovaná stredná škola v Bratislave by bola tretím francúzsko-slovenským gymnáziom s medzinárodným programom, ktoré poskytuje vzdelanie v strednej Európe. Takéto gymnáziá už existujú vo Viedni a Varšave.

Samosprávny kraj vznik nového školského subjektu víta, predseda BSK Pavol Frešo upozorňuje na jeho opodstatnenie. „Francúzsky jazyk je už dlhodobo na prvých miestach v žiadostiach zamestnávateľov pre zamestnancov. Aby však znalosť jazyka bola u študentov a mladých ľudí dokonalá, je potrebné, aby s jazykom prichádzali do styku denne. Práve preto vítame vznik nového gymnázia s medzinárodným programom na území kraja,“ vysvetlil Frešo.

Zriadenie gymnázia tiež vyplýva z Dohody v oblasti školstva, jazykového vzdelávania, univerzitnej a vedeckej spolupráce uzavretej medzi ministrom zahraničných vecí a medzinárodného rozvoja Francúzskej republiky a ministrom školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky zo dňa 22. 11. 2016 v Paríži, podpísanej prezidentom Slovenskej republiky Andrejom Kiskom a prezidentom Francúzskej republiky Françoisom Hollandom.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM