Samospráva

V Petržalke by mala pribudnúť ďalšia nová materská škola

Bratislavská Petržalka pokračuje v snahe o zlepšenie situácie v predškolských zariadeniach vo svojej zriaďovateľskej pôsobnosti.

Ilustračný obrázok k článku V Petržalke by mala pribudnúť ďalšia nová materská škola
8
Galéria
Zdroj: TASR

Zvýšiť kapacity materských škôl, ktoré dlhodobo bojujú s nepostačujúcim množstvom miest pre prijímanie detí, by mohla pomôcť rekonštrukcia prístavby Základnej školy (ZŠ) na Turnianskej ulici. Tá by mala znamenať vytvorenie štyroch nových tried s kapacitou 90 miest. Novú škôlku plánuje samospráva otvoriť v septembri 2018.

Viac miesta pre deti

V rovnakom termíne chce mestská časť zároveň otvoriť aj novú Materskú školu na Vyšehradskej ulici pre zhruba 150 detí, ktorej niekoľko rokov nevyužívané a zdevastované priestory sa v súčasnosti rekonštruujú. Toto tempo by mohlo predznamenať, že problém by sa nielen za pomoci štátu, ale aj z nášho rozpočtu podarilo v priebehu dvoch – troch rokov postupne vyriešiť,“ uviedol na margo oboch projektov starosta Petržalky Vladimír Bajan.

V súvislosti s plánovanou rekonštrukciou priestorov na Turnianskej ulici totiž schválili petržalskí poslanci na dnešnom zasadnutí miestneho zastupiteľstva predloženie žiadosti o nenávratný finančný príspevok, v rámci výzvy, ktorú ešte v novembri minulého roka vyhlásilo Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR.

To je totiž riadiacim orgánom pre Integrovaný regionálny operačný program (IROP). Termín na predloženie žiadostí bol stanovený na 31. marca a jej neodkladnou súčasťou je uznesenie príslušného zastupiteľstva a spolufinancovanie projektu zo strany samosprávy. Celkový rozpočet sa odhaduje na 380-tisíc eur, pričom spolufinancovanie mestskej časti predstavuje päť percent, teda sumu 19 250 eur.

Petržalský miestny parlament zároveň odsúhlasil aj všeobecne záväzné nariadenia (VZN) o zriadení Materskej školy na Turnianskej ulici a Materskej školy na Vyšehradskej ulici od 1. septembra 2018. Zriadeniu oboch škôlok bude predchádzať zaradenie do siete škôl a školských zariadení SR.

Stovky neprijatých detí

Samospráva sa tak aj týmto krokom snaží o zlepšenie situácie predškolských zariadení. Prednosta petržalského miestneho úradu Miroslav Štefánik totiž tento mesiac pri začatí rekonštrukcie objektu na Vyšehradskej ulici opätovne priznal, že situácia v tomto smere je zlá a mestská časť sa ju každoročne snaží zmierňovať čiastkovými i systémovými opatreniami.

Ročne, aj keď sa žiadosti očistia o duplicitné, dvojité podania, žiadosti bez nároku alebo splnenia podmienok, ako je napr. trvalý pobyt, máme 400 neprijatých detí, ktoré nevieme prijať z kapacitných dôvodov,“ skonštatoval Štefánik, a to aj napriek tomu, že mestskej časti sa za ostatných osem rokov podarilo vytvoriť 400 nových miest budovaním nových tried z nebytových priestorov, prípadne školníckych bytov či zriaďovaním tried v budovách základných škôl.

Starosta zároveň pripomenul, že problém v tejto oblasti treba vnímať komplexne, keďže nejde len o rekonštrukcie priestorov a budovanie nových škôlok, ale súvisí aj so samotnými učiteľmi a odbornými pracovníkmi. Ich počet je v hlavnom meste nedostatočný. Najmä mimobratislavským učiteľom a učiteľkám, ktorí pôsobia alebo by chceli pracovať v materských školách v Petržalke, by už tento rok mohli mať o čosi lepšie pracovné podmienky.

Tie sa týkajú predovšetkým možnosti ubytovania v školských internátoch, keďže si samospráva, ktorá je zriaďovateľom škôlok, uvedomuje, že učiteľské platy sú v porovnaní s podnájmami v hlavnom meste výrazne nízke. V tomto smere by mal pomôcť Bratislavský samosprávny kraj, ktorý poskytne voľné kapacity vo svojich stredoškolských internátoch.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM