Tomáš Stupavský Samospráva

V okresných mestách Bratislavských kraja zavlažujú pre horúčavy verejnú zeleň častejšie a zároveň kropia aj niektoré komunikácie

V okresných mestách Senec a Pezinok sa pre vysoké teploty polieva verejná zeleň oveľa častejšie. Mestá tak chcú zabrániť vyschnutiu kvetových záhonov, kríkov stromov či trávnikov. V Senci a ďalšom okresnom meste Bratislavského kraja - Malackách zároveň kropia aj niektoré komunikácie.

Ilustračný obrázok k článku V okresných mestách Bratislavských kraja zavlažujú pre horúčavy verejnú zeleň častejšie a zároveň kropia aj niektoré komunikácie
Zdroj: TASR

Senec zabezpečuje polievanie záhonov a stromov nepretržite. „Ako dobrú investíciu hodnotíme aj automatické závlahy, ktoré už niekoľko rokov pri revitalizáciách postupne inštalujeme do trávnikov,“ povedala hovorkyňa seneckej samosprávy Martina Ostatníková. Mesto zatiaľ neeviduje pre dlhodobé horúčavy škody na svojom majetku a verejnej zeleni.

„Nevyschli zatiaľ kvety ani stromy. Niektoré trávniky sú v zlom stave, zhodnotiť to však definitívne budeme môcť až po skončení horúčav,“ podotkla Ostatníková. Zvládnuť extrémne teplo v Senci pomáhajú aj dobrovoľní hasiči, ktorí kropia vodou hlavné ťahy v centre mesta.

Množstvo ľudí sa chodí schladiť aj na tunajšie Slnečné jazerá. Tohtoročná letná sezóna je tu podľa hovorkyne veľmi silná. „Počas horúčav sa tu od skorých ranných hodín chodí kúpať veľké množstvo ľudí,“ priblížila Ostatníková.

Ani v Pezinku nezabúdajú v tieto dni na verejnú zeleň. „Zabezpečuje sa častejšie polievanie najmä kríkov a stromov, ktoré sme vysadili v priebehu posledných troch rokov,“ skonštatoval primátor Pezinka Oliver Solga. Pezinčania sa podľa jeho slov môžu osviežiť aj na letnom kúpalisku na sídlisku Sever.

Pre vysoké teploty chodia momentálne niektorí zamestnanci pezinského mestského úradu skôr domov. Dôvodom je orientácia budovy úradu na juh a chýbajúca klimatizácia. Podľa primátora toto opatrenie bežný chod mestského úradu neobmedzuje. Pezinok zatiaľ nemá hlásené žiadne škody na mestskom majetku a vegetácií spôsobené vysokým teplom. „Upozorňujú nás len vinohradníci, že dlhodobé horúčavy sa už prejavili vo viniciach,“ skonštatoval Solga.

V Malackách na Záhorí zareagovala samospráva už na júlovú vlnu horúčav zavlažovaním miestnych komunikácií, ktoré polievajú pracovníci mestskej firmy TEKOS. Vzhľadom na extrémne horúčavy mesto zároveň predĺžilo otváracie hodiny na mestskom kúpalisku, ktoré je pre návštevníkov k dispozícii až do 20.00 h. „Osvieženie našlo na kúpalisku od začiatku sezóny viac ako 15.000 návštev­níkov,“ informovala hovorkyňa Malaciek Ľubica Pilzová.

Prečítajte si tiež: Dnes sme sa opäť prebudili do tropického dňa. Od vysokých teplôt si neoddýchneme ani cez víkend

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM