Samospráva

V obci Chorvátsky Grob v sobotu prebehne referendum o odvolaní starostu

Obyvatelia Chorvátskeho Grobu budú v sobotu (24. 9.) rozhodovať o odvolaní súčasného starostu obce Radovana Benčíka.

Ilustračný obrázok k článku V obci Chorvátsky Grob v sobotu prebehne referendum o odvolaní starostu
Zdroj: Facebook

O vyhlásení miestneho referenda rozhodli na základe občianskej petície ešte v júli obecní poslanci. Referenda v Chorvátskom Grobe sa môže od 7:00 hod. do 20:00 hod. zúčastniť 3 797 oprávnených voličov.

Protest prokurátora

Výsledky referenda budú platné, ak sa na ňom zúčastní aspoň polovica oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou platných hlasov účastníkov miestneho referenda. Obecné zastupiteľstvo vyhlási výsledky referenda do troch dní od doručenia zápisnice o výsledkoch hlasovania na úradnej tabuli.

V prípade, že referendum bude platné a potrebný počet voličov sa vyjadrí za odvolanie starostu, mandát štatutára obce zaniká vyhlásením výsledku miestneho referenda.

Obec ale upozorňuje, že medzičasom jej bol doručený protest prokurátora, ktorý namietal zákonnosť uznesenia o vyhlásení miestneho referenda. „Poslanci neschválili podrobnosti o jeho konaní vo forme všeobecne záväzného nariadenia (VZN), na čo ich starosta ešte 22. júla upozornil,“ povedal Rastislav Velček z Obecného úradu v Chorvátskom Gro­be.

Čítajte aj: V Chorvátskom Grobe chcú obyvatelia nového starostu

Zasadnutie sa nekonalo

Protest prokurátora mal byť predmetom zasadnutia poslancov 13. septembra. „Tu sme chceli najprv prijať VZN a následne by sa konalo miestne referendum zákonným spôsobom. Žiaľ, z 11 poslancov sa tohto zasadnutia zúčastnili len dvaja, takže sa zasadnutie vôbec nekonalo,“ podotkol Velček.

Obecná komisia pre miestne referendum vo svojom stanovisku však tvrdí, že odôvodnenie protestu vykazuje niekoľko závažných právnych pochybení prokurátora ako i nesprávne posúdenie, ktoré spochybňuje jeho zistenia a z toho vyplývajúce závery. Miestne referendum v Chorvátskom Grobe vyhlásilo obecné zastupiteľstvo na základe petície, ktorú podpísalo 1 250 občanov, teda viac ako 30 percent oprávnených voličov. Petíciu spustili 27. mája.

Nespokojní obyvatelia v nej starostovi napríklad vyčítajú, že neriešil akútny problém dopravného napojenia obce na cesty nadregionálneho významu.

Domnievajú sa tiež, že starosta netransparentne nakladá s financiami obce, okrem iného mu dávajú za vinu, že peniaze z obecnej kasy míňa na vlastnú PR kampaň. Podľa nespokojencov Benčík takisto nekoná v schválených projektoch. Postupy starostu v prípade verejných obstarávaní vraj nesú znaky klientelizmu v prospech spriaznených spoločností či osôb.

Čítajte aj: V Slovenskom Grobe bude nová atrakcia – odfotiť sa budete môcť aj na soche husi

Chorvátsky Grob
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM