Rôzne

V Novej Cvernovke vzniká netradičný druh knižnice - Kabinet pomalosti

Kreatívne a kultúrne centrum Nová Cvernovka na Račianskej ulici bude trvalo hostiť unikátny projekt Kabinet pomalosti.

Ilustračný obrázok k článku V Novej Cvernovke vzniká netradičný druh knižnice - Kabinet pomalosti
3
Galéria
Zdroj: Nadácia Cvernovka

V Novej Cvernovke vzniká netradičný druh knižnice – Kabinet pomalosti, ktorý je spojením knižnice, literárneho klubu a školy pomalého čítania.

Knižný fond

Zriadi ho Nadácia Cvernovka ako súčasť verejných funkcií centra. Prevádzkovateľom projektu bude Občianske združenie Upupa epops, ktorého cieľom je rozvoj kultúry pomalého, sústredeného čítania a komunikácie. Prostredníctvom prednášok, seminárov, diskusií a webovej platformy vytvorí predpoklady pre zmysluplné, nie účelovo zamerané formy analýzy a interpretácie nielen literárnych textov.

OZ Upupa epops pre vytvorenie základu knižnice poskytne do dlhodobej, bezodplatnej výpožičky knižný fond vytvorený Viktorom Suchým v priebehu viac ako dvadsiatich rokov. Zbierka, takmer 3-tisíc zväzkov kníh, predstavuje výber klasickej i súčasnej, domácej i prekladovej beletrie, poézie, kníh esejí, detskej literatúry a filozofie, odborné publikácie z oblasti jazykovedy, literárnej vedy, umenovedy a monografie umelcov. Viktor Suchý je teoretik i praktik umenia pomalosti a spolu s ním budú v Kabinete pomalosti pôsobiť Juraj Briškár a Eva Braxatorisová.

Kreatívny priemysel

Rovnako ako Nadácia Cvernovka, aj združenie Upupa epops chce prispieť k rozvoju myslenia a kultúry v každodennom živote. Dopĺňanie fondu by sa v budúcnosti malo prioritne týkať publikácií z oblasti umenia, designu, reklamy, architektúry, s cieľom vybudovať špecializovanú knižnicu zameranú na kreatívny priemysel.

Vytvorenie Kabinetu pomalosti vznikne rekonštrukciou pôvodného mobiliáru, ktorý bol súčasťou niekdajšej strednej školy, a to ja vďaka finančnej podpore R.O.C. (Taiwan) Development Fund. Na vybudovanie knižničného informačného systému poskytne pomoc firma Strabag. Projekt podporila aj Slovenská pošta, a.s. poukázaním 2 % z dane Nadácii Cvernovka za účelom vybudovania kultúrneho a spoločenského priestoru. Pôvodný mobiliár, ktorý sa nachádzal v budove bývalej chemickej školy, tak nadobudne nové využitie. Projekt predpokladá otvorenie pre verejnosť už v septembri 2017.

„Kultúrne hodnoty, akými sú poznanie, umenie, ale napríklad aj zdvorilosť, si vyžadujú čas. Úlohu knižnice preto nevidíme iba v zhromaždení a sprístupnení určitého množstva kníh, ale najmä vo vytvorení takých podmienok, ktoré inšpirujú k ich interpretácii,” povedal Viktor Suchý, OZ Upupa epops.

Vzdelávanie

„Keď sme pred rokom v budove školy našli dve miestnosti s mobiliárom vyrobeným na mieru pre potreby knižnice, bolo nám jasné, že by sme tu knižnicu chceli mať, len sme nevedeli, ako presne by mala fungovať. Sme radi, že do Kreatívneho a kultúrneho centra pribudne práve takáto netradičná knižnica,” hovorí Boris Meluš, Nadácia Cvernovka. „Hoci na vybudovanie knižnice máme partnerov, jej prevádzka je zo svojej podstaty nezisková. Pokračujeme v hľadaní ďalších podporovateľov tohto projektu, aby mohol napĺňať svoju funkciu vzdelávania, porozumenia textu a komunikácie,” povedal Vilo Csino, Nadácia Cvernovka.

Kreatívne a kultúrne centrum Nová Cvernovka zastrešuje jednotlivcov a profesionálov z oblasti kreatívneho priemyslu. Okrem sídla kreatívnych ateliérov ponúka aj využitie pre verejnosť vybudovaním kultúrno-spoločenského priestoru, gastro prevádzok a prevádzok lokálnych výrobcov či predajcov s tovarom a službami.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM