Aktualizované Prokop Slováček Správy

V nemocnici ostáva jeden turista z autobusu smrti. Prvá reakcia priameho aktéra nehody

Iba jeden turista z havarovaného autobusu musel ostať v nemocnici. Ostatných prepustili. Prevoz dvoch ťažšie zranených turistiek a obetí nehody je otázka najbližších dní.

Ilustračný obrázok k článku V nemocnici ostáva jeden turista z autobusu smrti. Prvá reakcia priameho aktéra nehody
Zdroj: internet

Vo vládnom špeciáli, ktorý večer o pol desiatej pristál na bratislavskom letisku, bolo 23 dovolenkárov, Slovákov i Čechov z autobusu, ktorý v utorok skoro ráno havaroval v blízkosti srbského mesta Niš.

O život prišli Košičanka Erika († 67) s dcérou Martinou († 34), ktoré boli pravidelnými zákazníčkami CK Aeolus a spolu s nimi zahynul aj Ľubomír († 62) z Nového Mesta nad Váhom.

PREČÍTAJTE SI AJ: Turisti z havarovaného autobusu prileteli vládnym špeciálom na bratislavské letisko

Jeden pacient ostáva v nemocnici

Autobus sa vracal z dovolenky na gréckom ostrove Korfu. Časť turistov mohla odcestovať priamo domov, boli doudieraní, ale bez zranení. Zvyšní absolvovali okamžite kontrolné vyšetrenia v bratislavských nemocniciach.

„V Univerzitnej nemocnici Bratislava boli po prílete na Slovensko ošetrení piati ľudia, z toho dvaja na bratislavských Kramároch, dvaja v Petržalke a jeden v Ružinove. Všetci boli v stabilizovanom stave s ľahkými zraneniami. Štyria ľudia boli po ošetrení prepustení, jeden pacient zostal hospitalizovaný v nemocnici,“ informovala médiá hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava Zuzana Eliášová.

Postupne privezú ďalších

V Srbsku ostali ešte dve cestujúce, jedna z nich s veľmi ťažkými poraneniami, ale v stabilizovanom stave. Druhá turistka má iba stredne ťažké zranenia, prevozu nebola schopná kvôli inému ochoreniu.

Až v ďalších dňoch sa uskutoční aj prevoz piatich obetí dopravnej nehody. „Zvyšných turistov prevezieme hneď ako to ich zdravotný stav dovolí. Pravdepodobne to bude otázka niekoľkých dní ale s istotou to povedať nevieme. V prípade obetí pôjde o komplikovanejší proces nakoľko musia prebehnúť ešte právne procedúry ale prevoz by sa mohol uskutočniť do niekoľkých dní,“ povedal pre portál dnes24.sk hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

PREČÍTAJTE SI AJ: VIDEO: V Srbsku havaroval autobus. Zahynuli traja Slováci a dve Češky

Za nehodu asi môže mikrospánok

Podľa informácií zo srbskej strany nestála autobusu v ceste žiadna prekážka. Plynulo zišiel na úseku cesty, ktorá bola rovná a prevrátil sa. Zatiaľ tiež nezistili žiadnu technickú poruchu na vozidle.

Zlyhanie šoféra podľa neho potvrdzuje do určitej miery aj jeho úvodná výpoveď. Cesta bola suchá, viditeľnosť dobrá aj napriek skorej rannej hodine. Autobus mal ísť len 85 kilometrov za hodinu, takže rýchlosť neprekročil. V hre je aj verzia, že sklo zasiahol kameň a vodič nešťastne strhol volant.

Vodič telefonoval dcére

Podľa informácií portálu cas.sk bol vodičom autobusu Elemír (57) z Gemerskej Hôrky (okr. Rožňava). Kolegovia sa o ňom vyjadrovali len v tom najlepšom. Bol to vraj spoľahlivý vodič. Bezprostredne po nehode vraj telefonoval svojej dcére Jarke.

„Otec mi volal skoro ráno, povedal mi, čo sa stalo, zároveň ma však poprosil, aby som to nikomu nehovorila,“ prezradila zdrvená dcéra, ktorá má so svojimi dvoma sestrami o otca veľký strach. Podľa príbuzných boli nákladné autá a autobusy celý jeho život. „Bol rozvedený a žil sám, jazdenie bolo pre neho všetkým,“ povedala pre Nový Čas príbuzná.

Sedem Čechov už je doma

Podľa aktuálnych informácií z českých médií je už sedem z desiatich českých turistov, ktorých dopravil na Slovensko vládny špeciál, doma. V bratislavskej nemocnici svätého Michala zostáva zranený muž v sprievode dvoch príbuzných. Aj on by sa však mal vrátiť popoludní do Česka.

Prevoz českých cestujúcich zo Slovenska do ich domovov zaistilo české veľvyslanectvo v Bratislave. Dopravili ich do Brna, Olomouca a Ostravy.

Prvé mrazivé reakcie

Portál cas.sk priniesol prvé reakcie cestujúceho z autobusu Roba Pajunka. Potvrdil, že väčšina cestujúcich spala, keď autobus prešiel z jednej strany na druhú havaroval. „Bolo počuť výkriky a hrozné stonanie. Bolo to strašné precitnutie. Cestoval som s dievčaťom, ktorému sa, našťastie, nič nestalo,“ povedal Robo.

Ľubomír, ktorý mal 62 rokov haváriu autobusu neprežil a jeho manželka Mária utrpela vážne zranenia. Bývalý policajt vraj pracoval aj ako dôchodca. Bol podnikateľom. „Vždy sa usmieval, nikdy nekričal a veľmi si nás vážil. Na dovolenky sa vždy tešil. Hovorieval nám: „Dievčence, pekne pracujte, idem na dovolenku,“ spomínajú s plačom jeho zamestnankyne.

Foto: Anabela Mikušiaková; tasr, Večernje novosti

Turisti havarovany autobus
23
Galéria
Nehoda v Srbsku
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM