Kultúra

V Múzeu dopravy vás čaká nová výstava venovaná vývoju technického kreslenia

Stručný prehľad historického vývoja technického zobrazovania prezentuje výstava Technické kreslenie v zrkadle času. V Múzeu dopravy v Bratislave potrvá do 10. novembra. Je vhodná aj pre školské kolektívy.

Ilustračný obrázok k článku V Múzeu dopravy vás čaká nová výstava venovaná vývoju technického kreslenia
Zdroj: TASR

Podľa autora výstavy Ladislava Klímu sú tieto dejiny a premeny technického zobrazovania zaujímavé nielen z kultúrneho, vedeckého a technického hľadiska, ale poskytujú podklady na jeho členenie a poukazujú na spôsoby ľudskej vynaliezavosti i myslenia. Možno konštatovať, že tieto dejiny, podobne ako vo výtvarnom umení, zároveň odrážajú históriu vnímania a videnia sveta.

„Problémom technického zobrazovania v priebehu tisícročí bolo, ako nakresliť predmety v rovine, resp. ako je možné zobraziť tri dimenzie dvojrozmerne a popritom zaznamenať vonkajšie i vnútorné tvary vrátane konštrukčných prvkov. Túto zdanlivo zanedbateľnú úlohu sa podarilo vyriešiť až v 17. storočí, pričom skutočný rozvoj technického kreslenia je neodmysliteľne spätý s nastupujúcou priemyselnou revolúciou. Podoba výkresovej dokumentácie bola závislá od stavu poznania a zručnostiach v oblasti zobrazovacích metód,“ konštatuje Ladislav Klíma zo Slovenského technického múzea.

Vo výbere sú ručne kreslené banské mapy, strojárske technické výkresy, kresliace nástroje, rysovacie pomôcky a súpravy z druhej polovice 20. storočia. Zaujímavá je napríklad dobová oceľorytina pohonu mlyna z roku 1777. Okrem dokumentačnej a historickej hodnoty technické výkresy poukazujú na invenciu, kreativitu, zručnosť a estetické cítenie ich tvorcov. Samostatnú kolekciu tvoria ukážky technickej ilustrácie. Nechýba rôzna technická literatúra, tabuľky a normy.

Zámerom výstavy je prezentovať vývoj, spôsoby a metódy technického kreslenia od najstarších čias po súčasnosť. Vzhľadom na profiláciu Slovenského technického múzea výstava reprezentuje predovšetkým baníctvo, hutníctvo, strojárstvo, elektrotechniku, leteckú techniku, stavebníctvo a priemyselný dizajn.

Pojem technické kreslenie je súhrnný názov pre všetky druhy grafického vyjadrenia v rôznych vedných, technických a výrobných odboroch. Patrí k najdôležitejším komunikačným prostriedkom pre výmenu informácií a dorozumenia sa technických odborníkov na celom svete. Je nositeľom technickej myšlienky a má väčšiu výpovednú hodnotu ako písmo alebo hovorené slovo.

Technické kreslenie bolo a je nástrojom používaným pri navrhovaní a vývoji výrobkov, pri ich výrobe, údržbe, opravách a likvidácii. Využíva sa pri popise technických procesov a výrobných technológií i v najrozlič­nejších dokumentoch technického charakteru. Znalosť technického kreslenia je nevyhnutná na čítanie a tvorbu technickej dokumentácie. Spoločným základom všetkých druhov technického kreslenia je deskriptívna geometria.

Prečítajte si tiež: Farmárske trhy vo Vajnoroch ponúknu rôzne pochúťky i zábavu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM