Tomáš Stupavský Rôzne

V Modre si dnes pripomenuli 159. výročie úmrtia Ľudovíta Štúra

Bez Štúrovej slovenčiny by pravdepodobne nebol ani moderný slovenský národ. Povedal to predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Pavol Frešo pri príležitosti 159. výročia úmrtia Ľudovíta Štúra na pietnej spomienke, ktorá sa dnes konala v Modre.

Ilustračný obrázok k článku V Modre si dnes pripomenuli 159. výročie úmrtia Ľudovíta Štúra
Zdroj: TASR

Ako v príhovore dodal, z hľadiska výsledku svojho politického úsilia zostane Ľudovít Štúr zrejme ešte dlho neprekonanou osobnosťou našich národných dejín.

V tomto roku pripravuje Modra aj 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra (28. 10. 1815). Na oslavách bude participovať i Bratislavský samosprávny kraj.

„Oslavy podporíme aj finančne a o výške podpory rozhodnú krajskí poslanci na februárovom zasadnutí zastupiteľstva BSK,“ povedal Frešo. Kraj pravidelne podporuje projekty v Modre a okolí, ktorých cieľom je záchrana a zveľaďovanie kultúrneho a historického dedičstva regiónu. „Verím, že dôstojné oslavy najvýraznejšej osobnosti našich národných dejín prebehnú v celej krajine za prispenia štátu aj samospráv,“ doplnil Frešo.

Dnešnú spomienkovú slávnosť zorganizovalo tradične mesto Modra v spolupráci so Slovenským národným múzeom a Evanjelickou cirkvou augsburského vyznania a Modranským turistickým spolkom.

„Súčasť osláv tvorila aj turistická vychádzka na miesto zranenia Ľudovíta Štúra, sprístupnenie izby, v ktorej 12. januára 1856 skonal, ale tiež prezentácia troch nových publikácií o jeho živote,“ priblížila hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM