Tomáš Stupavský Kultúra

V Mirbachovom paláci je oddnes jedinečná výstava s názvom 167 250 EUR – 90 diel

Galéria mesta Bratislavy (GMB) dnes sprístupnila v Mirbachovom paláci výstavu 167 250 EUR – 90 diel. Jej číselný názov prezrádza, v akej hodnote a koľko akvizícií pribudlo v zbierkach galérie v rokoch 2011 až 2014.

Ilustračný obrázok k článku V Mirbachovom paláci je oddnes jedinečná výstava s názvom 167 250 EUR – 90 diel
Zdroj: TASR

Akvizícia diel obsahuje 90 položiek. Galéria získala tieto umelecké diela nákupom alebo darom, pričom využila rôzne možnosti budovania zbierkových fondov vrátane dotácií z Ministerstva kultúry SR. Finančná protihodnota diel bola stanovená na 167.250 eur.

Podľa kurátorky výstavy Zsófie Kiss-Szemán ich duchovná alebo historická hodnota je však nevyjadriteľná, keďže sú ojedinelé a ako artefakty umeleckého a kultúrneho dedičstva našej krajiny, regiónu alebo mesta nenahraditeľné.

Zo slovenskej tvorby vlani GMB získala 11 veľkoplošných olejomalieb s kresťanskou tematikou od Matúša Lányiho, po jednom diele od Miroslava Cipára, Jána Zoričáka, Petra Bartoša a Štefana Papča.

Predtým do jej fondov pribudli obrazy a objekty od Jozefa Srnu, Michala Kerna, Martina Dernera, Otisa Lauberta, Karola Ondreičku, Stanislava Stankociho a iných autorov. Tiež ilustrácie Miloša Koptáka ku knihe Včelár, papierové objekty Jozefa Bajusa Summer Reading či séria obrazov Anny Pelikánovej-Bartošovej vytvorených kombinovanou technikou.

Galéria sa môže pochváliť aj dielami, ktoré vytvorili zahraniční umelci Henri Matisse, Georges Braque, Albert Marquet, Kees van Dongen, Maurice de Vlaminck, Henri-Charles Manguin a ďalší.

Poslaním GMB je zhromažďovať, odborne spracovávať, reštaurovať, ochraňovať a prostredníctvom expozícií, výstav, publikácií a kultúrno-vzdelávacích aktivít sprístupňovať umelecké diela rôznorodým skupinám publika. Zhromažďovanie diel, teda akvizičná činnosť je základom dobrého zbierkového fondu. Následne sa na ňu viažu aj ďalšie aktivity galérie.

Jej kurátori zbierok sa snažia nákupmi a darmi budovať zbierky, ktoré sú aj budú inšpiratívnymi a spoľahlivými zdrojmi pripravovaných výstav a stálych expozícií, najmä slovenského vizuálneho umenia.

„Akvizičná činnosť je z historického hľadiska jedným z najdôležitejších prvkov našej činnosti. Bez neustáleho budovania, formovania a dopĺňania zbierok by sme nemohli vykonávať plnohodnotnú prezentačnú činnosť na vysokej odbornej úrovni,“ dodáva kurátorka.

Výstava potrvá do 17. mája.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM