Alexandra Húsková Kultúra

V minulom roku nás navždy opustili viacerí vzácni ľudia. Pozrite sa, ktorí odišli do večnosti

V uplynulom roku sa Bratislava, ale aj celé Slovensko rozlúčili s mnohými významnými osobnosťami kultúrneho, spoločenského, či politického života. Ladislav Chudík, Magda Paveleková, Tibor Bartfay, či Juraj Kušnierik a mnohí ďalší ostanú v spomienkach svojím vzácnym pôsobením.

Ilustračný obrázok k článku V minulom roku nás navždy opustili viacerí vzácni ľudia. Pozrite sa, ktorí odišli do večnosti
Zdroj: TASR

Január 2015

Zomrela významná historička umenia Ľudmila Peterajová. Vydala 27 knižných publikácií, cca 90 výstavných katalógov, niekoľko stoviek článkov a štúdií, venovala sa aj prekladom z taliančiny. Za svoju odbornú prácu získala viacero ocenení.

Marec 2015

Slovenský spisovateľ Peter Pišťanek spáchal samovraždu. Peter Pišťanek je autor kultovej trilógie Rivers Of Babylon a spoluautor úspešnej zbierky Sekerou a nožom. Po rokoch sa vlani na pulty knižných obchodov dostal jeho nový román Rukojemník, podľa ktorého režisér Juraj Nvota natočil rovnomenný film s Milanom Lasicom v hlavnej úlohe.

Zomrel dramaturg, režisér a scenárista Martin Porubjak. Dramaturg a režisér Martin Porubjak spolupracoval s divadelnými scénami na Slovensku i v zahraničí. Boli to bratislavské divadlá Radošinské naivné divadlo (RND), Divadlo Astorka – Korzo '90, Nová scéna, Štúdio L+S a trnavské Divadlo pre deti a mládež (DPDM).

Zomrel Kornel Földvári, legenda slovenskej kultúry, literatúry a divadelníctva. Spisovateľ a prekladateľ Kornel Földvári, teoretik humoru, legenda slovenskej kultúry, literatúry a divadelníctva mohol počas totalitného režimu pre kádrový profil publikovať iba pod rôznymi pseudonymami (Miroslav Kostka, Peter Horňák, Pavol Miškovič). Pod vlastným menom debutoval až v roku 1999.

Apríl 2015

V sobotu nás navždy opustil bývalý viceprimátor Bratislavy a literárny vedec Braňo Hochel. Spisovateľ, prekladateľ, pedagóg a víťaz prvého ročníka súťaže Poviedka 1996 Braňo Hochel zomrel v sobotu 11. apríla v Bratislave vo veku nedožitých 64 rokov.

Máj 2015

Navždy nás opustila Oľga Budská, herečka Slovenského národného divadla, známa ako Bell-Olga. Medzi najväčšie postavy Oľgy Budskej patrili Ofélia, Larisa či Júlia Capulettová. Herečka si zahrala aj v slovensko-francúzskom filme Kráľovská poľovačka. Spievala aj Esmeraldu v Predanej neveste a Karolku v Jenůfe.

Jún 2015

Zomrel legendárny herec Ladislav Chudík. Patril aj k najčastejšie obsadzovaným hercom v bratislavských televíznych pondelkoch. Veľa úloh vytvoril tiež v rozhlasovom dabingu a jeho recitácie boli vždy umeleckým zážitkom. Ladislav Chudík bol nositeľom mnohých vyznamenaní a cien udeľovaných v oblasti kultúry na Slovensku. V roku 1982 mu udelili titul národný umelec, v roku 1999 najvyššie štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra I. triedy a v tom istom roku získal Cenu Jozefa Kronera za celoživotné dielo.

Júl 2015

Opustila nás ďalšia slovenská legenda: Do hereckého neba odišla Magda Paveleková. Magda Paveleková účinkovala v televíznych inscenáciách, vo filmoch či muzikáloch. Jedným z jej najznámejších bol už spomínaný muzikál Mníšky. V roku 2013 bola Magda Paveleková uvedená do Siene slávy ankety OTO, ocenenie si prebrala už na vozíku.

August 2015

Opustila nás spevácka osobnosť SND. Vo veku nedožitých 80 rokov zomrel operný sólista Jozef Špaček. Umelec mal obzvlášť blízky vzťah k operným postavám Giuseppe Verdiho, Ludwiga van Beethovena, Wolfganga Amadea Mozarta i Richarda Wagnera.

Zomrel herec Jozef Skovay, dabingový hlas Gejzu v seriáli Miazgovci. V ŠBD upozornil na seba ako spíker, neskôr hral prevažne charakterové postavy starcov a rozprávkových bytostí. Jeho herecké kreácie sa vyznačovali zmyslom pre humor a bezprostredným kontaktom s detským divákom.

Október 2015

Smutná správa: Včera v Bratislave skonal akademický sochár a národný umelec Tibor Bartfay. Tibor Bartfay sa sochársky podieľal na realizácii viacerých urbanistických projektov, napríklad súsošia Nad hrobom bojovníka na bratislavskom Slavíne, pomníka obetiam Mauthausenu v bratislavskom Slávičom údolí, súsošia na Námestí Ľudovíta Štúra či fontány Planéta mieru na dnešnom Hodžovom námestí v Bratislave.

November 2015

Novinár Juraj Kušnierik zomrel počas svojej pracovnej cesty na Islande. Juraj Kušnierik pracoval v časopise .týždeň ako zástupca šéfredaktora. Začínal v kníhkupectve Artforum, ktoré zároveň spoluzakladal. Podieľal sa na tvorbe televíznej relácie Pod lampou a Lampa. Na rádiu FM mal vlastnú reláciu s názvom Slová_FM.

December 2015

Po ťažkej chorobe zomrela scenáristka Zora Krištúfková-Králiková. Zora Krištúfková-Králiková bola scenáristka, novinárka a reportérka. V 80. a 90. rokoch napísala scenáre k jedenástim hraným televíznym filmom. Viaceré z nich získali ocenenia na medzinárodných festivaloch ako Prix futura Berlin či Prix Italia.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM