Samospráva

Na Šafárikovom námestí začnú v marci stavať Landererov park

Po ukončení prác v parku pribudne nielen zeleň, ale aj obnovené detské ihrisko, nový psí výbeh a dostatok miesta na posedenie i relax.

Ilustračný obrázok k článku Na Šafárikovom námestí začnú v marci stavať Landererov park
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto

V Starom Meste sa už onedlho začne s revitalizáciou Landererovho parku. Vyrastie na Šafárikovom námestí.

Stavať sa začne v marci

Do konca marca by sa mali začať prvé stavebné práce a sadové úpravy na Šafárikovom námestí – v Landererovom parku. Ide o najväčší projekt revitalizácie verejného priestoru v Starom Meste za posledné roky, na ktorom sa spoločne podieľajú Mestská časť Staré mesto a Občianske združenie Dobré miesto založeným Nadáciou HB Reavis.

Po ukončení prác v parku pribudne nielen zeleň, ale aj obnovené detské ihrisko, nový psí výbeh a mestský mobilár.

„Dúfam, že nový park bude čoskoro prístupný verejnosti. Jeho konečná podoba je do veľkej miery výsledkom želaní a pripomienok občanov, ktorí sa zapojili do procesu projektovania parku. Ich názory a angažovanosť si veľmi cením,“ povedal na stretnutí s občanmi starosta Starého Mesta Radoslav Števčík.

Užitočná spolupráca

Stavebné práce a sadové úpravy budú financované z rozpočtu mestskej časti, ako aj z príspevku partnera OZ Dobré miesto, ktoré sa do projektu zapája. Mestská časť prispieva sumou 200 tisíc eur a rovnako aj HB Reavis pridá ďalších 200 tisíc eur.

„Landererov park je v poradí druhým projektom OZ Dobré miesto, prostredníctvom ktorého chce spoločnosť HB Reavis prispieť na krajšie a kultúrnejšie prostredie v hlavnom meste. Našim cieľom je pomôcť v rozšírení zelene, skvalitnení relaxačných a oddychových zón. Rozbehli sme fundrising, kde hľadáme ďalších ochotných partnerov napríklad pri vylepšení detského ihriska, kvalitných lavičiek alebo výstavbe výbehu pre štvornohých miláčikov,“ uviedol Jakub Gossányi, Head of Development HB Reavis Slovakia.

Práce ukončia v júni

Revitalizáciou prejde územie, ktoré ohraničujú ulice Dobrovičova, Gajova a Alžbetínska. Je to viac ako 7 000 metrov štvorcových, z ktorých je dnes takmer polovica vyasfaltovaná. Po novom bude zeleň tvoriť väčšinu plochy a objem spevnených plôch klesne na desatinu.

Landererov park by mohol byť dokončený a prístupný pre verejnosť v júni tohto roka. Pod novú podobu parku sa podpísal nemecký architekt so slovenským pôvodom Hans-Michael Földeak, ktorý momentálne pôsobí v Paríži. Mestská časť Staré Mesto s ním spolupracuje od roku 2016, keď jeho návrh na obnovu parku uspel v medzinárodnej architektonickej súťaži, ktorú vyhlásilo Staré Mesto s cieľom zmeniť zanedbaný park na moderný a funkčný verejný priestor.

Architektonickej súťaži predchádzal úspešný participatívny proces, ktorý zorganizovala mestská časť spolu s OZ PDSCS. Vyplynulo z neho, že tak obyvatelia lokality, ako aj návštevníci centra mesta, chcú mať v tejto časti zelenú oddychovú zónu s možnosťou príležitostných kultúrnych a spoločenských podujatí.

Landererov park, vizualizácia marec 2018
3
Galéria
Zdroj: Bratislava - Staré Mesto
Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM