Maros Palesch Kultúra

V Maľbe 2011 zabodovala dvojica

Obraz Procesia s družicou označila odborná porota za víťazný v súťaži Maľba 2011. Jej autormi sú Dávid Demjanovič a Jarmila Mitríková. Na druhom mieste sa umiestnil Andrej Dúbravský a na treťom Csilla Poláková.

Ocenení získali finančnú odmenu v celkovej sume 20 000 eur. Víťazné obrazy spolu s ďalšími finalistami súťaže sú až do Vianoc vystavené vo výstavnej sieni Dvorana na Nám. SNP v Bratislave.

Tentokrát zabodovali autori mladšej vekovej kategórie, ktorí svoju kariéru práve začínajú. Presadili sa v silnej konkurencii 89 súťažných diel, z ktorých porota do finále vybrala dvadsať najlepších.

Zaujímavosťou aktuálneho ročníka je 14 nových mien vo finále, ako aj víťazstvo autorského tandemu. Prvýkrát v histórii súťaže sa stalo, že prihlásená maľba je dielom dvojice autorov. Víťazná dvojica Dávid Demjanovič a Jarmila Mitríková sa do súťaže prihlásila s obrazom z vtipno-vážneho cyklu Slovenský vesmírny program, v ktorom použili kombinovanú techniku pyrografie a maľbu lazúrami na preglejke. Obidvaja sú absolventmi bratislavskej VŠVU a spolu tvoria od roku 2009.

Na druhom mieste sa v súťaži mladých výtvarníkov umiestnil študent VŠVU Andrej Dúbravský s dielom Botanická záhrada v Bratislave.

Tretia skončila Csilla Poláková s akrylom na plátne Walking on Eggshells. Je absolventkou ateliéru Daniela Fischera na katedre maľby VŠVU. Nadácia VÚB ocenila autorov finančnými odmenami vo výške 10 000 eur pre víťazný tím, 6 500 eur pre druhé miesto a tretia v poradí získala odmenu 3 500 eur.

„Už šiestykrát sa stretávame s cieľom podporiť mladých maliarov v rozvíjaní ich potenciálu. Cieľom súťaže je stimulovať domácu maliarsku scénu a hlavne motivovať mladých autorov. Teší ma, že porota tento rok vybrala a ocenila talenty, ktoré práve rozbiehajú svoju umeleckú dráhu. Verím totiž, že úspech v Maľbe im pri tom významne pomôže, “povedal na vernisáži výstavy generálny riaditeľ banky a predseda správnej rady Nadácie Ignacio Jaquotot.

Finalistov aj víťazov vybrala medzinárodná odborná porota, ktorej predsedal český výtvarník Tomáš Císařovský. Členmi poroty boli maliarka a prorektorka Univerzity výtvarných umení v Budapešti Eszter Radák, výtvarná teoretička a pedagogička VŠVU Zora Rusinová a výtvarný teoretik a kurátor Peter Tajkov. Zloženie poroty sa každý rok mení, aby sa zaručila čo najväčšia miera objektivity hodnotenia.

O súťaži Maľba: Nadácia VÚB organizuje súťaž Maľba od roku 2006. Je to súťaž pre profesionálnych výtvarníkov do 35 rokov. Diela do súťaže autori prihlasujú sami, ich prihlášky hodnotí medzinárodná porota. Jej zloženie sa kvôli objektivite každý rok mení. V prvom kole hodnotenia porota vyberie na shortlist 20 finalistov, vychádza pritom z digitálnej podoby súťažných diel. V druhom kole hodnotí obrazy in situ, inštalované na výstave, ktorá sa dá považovať za „salón mladej maľby“. Porotcovia vyberú tri najlepšie obrazy, ktoré sú ocenené finančnými cenami v hodnote spolu 20-tisíc eur. Diela sú vyobrazené aj vo virtuálnej galérii na stránke súťaže.

Zdroj + foto: Arthur media, Soňa Juriková

Malba 2011
3
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM