Maros Palesch Rôzne

V Malackách zbúrali čiernu stavbu

Na Družstevnej ulici v Malackách zbúrali včera, 9. marca, za pomoci ťažkej techniky jeden načierno postavený objekt. Išlo o rozostavané múry budúceho rodinného domu, ktorý si svojpomocne začali stavať Rómovia vo dvore priľahlom k susednému domu, kam

Rozhodnutie vydané stavebným úradom nadobudlo právoplatnosť 2. septembra 2010 a keďže dotknutý stavebník sám stavbu neodstránil, vykonateľnosť nadobudlo 4. októbra 2010.

„Pre zložitosť výkonu takéhoto rozhodnutia bolo zabezpečenie odstránenia stavby zverené do rúk súdom povereného exekútora. V tomto prípade na odstránení načierno postavenej stavby. Odstránili sme dôsledok protizákonného konania a rovnako budeme postupovať vo všetkých podobných prípadoch,“ povedal primátor Malaciek Jozef Ondrejka.

Podľa súdneho exekútora Štefana Hrebíka, ktorý exekúciu vykonával, sa dnes opäť ukázala dôležitosť inštitútu súdneho exekútora, na ktorého štát deleguje niektoré právomoci v rámci právnych noriem.

Mesto zabezpečuje potrebné kroky aj v záujme odstránenia druhej čiernej stavby na Družstevnej ulici, ktorá je na rozdiel od prvej obývaná. Dôsledkom však bude pre mesto povinnosť postarať sa o strechu nad hlavou pre tých, ktorí o ňu exekúciou prídu. Upozornil na to splnomocnenec Úradu vlády SR pre rómske komunity Miroslav Pollák. Tiež ponúkol mestu riešenie bytovej otázky, napríklad finančným príspevkom na kúpu alebo opravu nehnuteľnosti pre Rómov z Družstevnej ulice. Na základe tohto odporúčania mesto zverejnilo inzerát, ktorým takúto nehnuteľnosť v okrese Malacky hľadá.

Štátny radca pre oblasť bývania Anton Šteruský predostrel mestu niekoľko riešení, pri ktorých môže štát podať pomocnú ruku. Navrhol Malackám možnosť uvažovať o výstavbe obecných nájomných bytov nižšieho štandardu za výhodných podmienok. „Môžeme participovať aj na kúpe alebo oprave vhodnej nehnuteľnosti, ktorá bude transparentne zaobstaraná a bude mať jasné vlastnícke vzťahy,“ povedal a spomenul aj možnosť dočasného ubytovania v unimobunkách, ktoré však veľmi neodporúča. Na stretnutí sa dohodli na podaní informácie o zvolených riešeniach zo strany mesta do 30 dní. Ondrejka dodal, že mesto zatiaľ nemá prostriedky na to, aby rómskym rodinám poskytlo náhradné ubytovanie. „Navyše, nešlo by o systémové opatrenie. Celý problém by to vonkoncom neriešilo, len odsunulo na iné miesto,“ povedal Ondrejka.

Narušené medziľudské vzťahy medzi Rómami a ich susedmi na Družstevnej ulici v Malackách boli dôvodom aj nedávneho stretnutia ministra vnútra Daniela Lipšica a malackého primátora Jozefa Ondrejku s rozhádanými občanmi. Hádky, urážky i vyhrážania sú tu takmer na dennom poriadku. Ich príčinou sú čierne stavby, drobné krádeže, pohyb na cudzích pozemkoch, nehygienické toalety, vypúšťanie psov na ulicu. To sú len niektoré z problémov trápiacich susedov rómskych rodín, ktorým údajne obec Gajary v roku 2008 prispela na kúpu súkromného rodinného domu v Malackách.

V súčasnosti tam žijú tri rodiny s maloletými deťmi, dovedna 35 ľudí na ploche 45 metrov štvorcových. K pôvodnej stavbe si pristavali tri ďalšie chatrče bez elementárnych hygienických zariadení. Na cudzom pozemku a bez stavebného povolenia. Obyvatelia Družstevnej ulice sa čoraz častejšie začali sťažovať na nečinnosť mestskej samosprávy i polície pri riešení priestupkov časti ťažšie sa prispôsobivých Rómov. Pritom len od augusta minulého roka absolvovala mestská polícia 360 výjazdov, pri ktorých riešila sťažnosti na správanie sa Rómov.

Ako na februárovom stretnutí uviedol minister Lipšic, situáciu bude riešiť do 60 dní posilnenými hliadkami polície. „Pokiaľ rodina znepríjemňuje život ľuďom celej štvrte, polícia i mesto musí chrániť ľudí, ktorí slušne žijú. Chcem, aby sa situácia na tejto ulici v čo najkratšom čase zlepšila. Treba podniknúť aj právne kroky k čiernej stavbe v spolupráci mesta a prokuratúry,“ povedal Lipšic.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM