Alexandra Húsková Správy

V Malackách medzinárodné vlaky nezastavia. Železnice nevyhoveli žiadosti samosprávy

Na tom, že v Malackách medzinárodné rýchliky nezastavujú, sa nič nezmení. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) nevyhovela žiadosti samosprávy Malaciek, ktorá žiadala, aby sa mesto stalo zastávkou medzinárodných vlakov.

Ako vo svojom negatívnom stanovisku ZSSK dôvodí, výhoda pre obyvateľov Malaciek by znamenala negatíva pre oveľa väčší počet cestujúcich v medzinárodnej doprave.

Primátor Malaciek Juraj Říha v žiadosti adresovanej ZSSK o prehodnotenie cestovných poriadkov upozornil na skutočnosť, že obyvatelia okresného mesta nemajú rýchle železničné spojenie s Bratislavou.

To podľa Říhu spôsobuje problémy najmä študentom a pracujúcim, ktorí dochádzajú do Brna. Snahu o opätovné zaradenie Malaciek do grafikonu medzinárodných rýchlikov Říha vysvetľuje aj faktom, že Malacky sú centrom Dolného Záhoria, okresným mestom so spádovou oblasťou s približne 70.000 obyvateľmi.

ZSSK v stanovisku pripomína, že medzinárodné rýchliky EuroCity sú vlaky, ktorých prioritou je prepraviť cestujúcich na väčšie vzdialenosti a umožniť spojenie medzi veľkými európskymi mestami. „Z toho vyplývajú aj nároky na rýchlosť a komfort cestovania,“ upozornila hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Poukázala na to, že na trase EC vlakov je podstatne viac podobných sídiel, ako sú Malacky, niektoré dokonca i s vyšším počtom obyvateľov, v ktorých vlaky EC taktiež nezastavujú. V SR sú to napríklad Senec, Galanta a Šaľa, v ČR Blansko, Svitavy či Choceň.

„Ak by vo všetkých uvedených sídlach vlaky EC zastavovali, výrazne by sa predĺžil cestovný čas a EuroCity by už nespĺňali nároky na komfort cestovania a priemernú rýchlosť, ktorá u tejto kategórie vlakov nemá byť nižšia ako 80 km/h,“ ozrejmila Morháčová.

Podľa ZSSK existuje pre cestujúcich z Malaciek dostatočná ponuka regionálnych spojov.

„Cestujúci môžu počas pracovných dní využiť osem spojení regionálnych expresov (REX) a 40 osobných vlakov (Os) v dostatočnom kapacitnom rozsahu aj požadovanej hustote spojov,“ uviedla Morháčová.

„V minulosti v Malackách síce zastavovali rýchliky, išlo však len o vybrané spoje diaľkovej dopravy, vnútroštátne rýchliky. Za tieto vlaky existuje dostatočná náhrada práve systémom REX a osobných vlakov,“ dodala hovorkyňa.

Pokiaľ ide o spojenie s Brnom, v novom cestovnom poriadku, ktorý začne platiť od decembra 2015, má podľa Morháčovej pribudnúť nové priame spojenie Bratislava – Malacky – Kúty – Břeclav, pričom v Břeclavi bude vytvorený časový priestor na prestup na spojenia vlaky premávajúce z Viedne do Prahy.

V rámci spojenia s Břeclavou pribudnú aj dva regionálne expresy a jeden osobný vlak. Opačným smerom z Břeclavi cez Malacky do Bratislavy pôjdu tri priame osobné vlaky.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM