Tomáš Stupavský Rôzne

V Lozorne rodičia nevedia kam dať svoje malé deti. Materská škola nemá dostatočné kapacity

Najlepším riešením problému nedostatočnej kapacity materskej školy (MŠ) v obci Lozorno by bola úprava súčasných priestorov škôlky. Myslí si to starosta obce Ľubomír Húbek, ktorý uviedol, že pre takúto investíciu by obec vo svojom rozpočte určite prostriedky našla.

Ilustračný obrázok k článku V Lozorne rodičia nevedia kam dať svoje malé deti. Materská škola nemá dostatočné kapacity
Zdroj: TASR

Obecnú škôlku v Lozorne navštevuje po zväčšení priestorov v roku 2013 v súčasnosti 87 detí. Vzhľadom na potreby rodičov v obci by však bolo potrebné nájsť miesto pre ďalších predškolákov. Podľa starostu je možnosťou rozšíriť priestory škôlky, alebo poskytnúť dotácie pre umiestnenie dieťaťa do súkromného predškolského zariadenia.

„Jednoznačne preferujem investíciu do obecného majetku,“ povedal Húbek. Dôvodil tým, že vytvorením ďalších miest v obecnej škôlke sa obci prostredníctvom podielových daní čiastočne refundujú náklady na prevádzku škôlky.

„V prípade jedného dieťaťa umiestneného v obecnej MŠ ide približne o sumu 137 eur za mesiac,“ informoval. Dodal, že časť nákladov na rozšírenie priestorov by sa mohla vrátiť prostredníctvom štátneho dotačného programu na rozšírenie kapacity materských škôl i prostredníctvom dotácie BSK v rámci programu Naša škôlka-náš kraj. Úprava súčasných priestorov by podľa Húbeka mohla byť navyše hotová v priebehu troch až štyroch mesiacov.

„Hoci obec počíta v tohtoročnom rozpočte s investíciou 167-tisíc eur na rekonštrukciu a dobudovanie čistiarne odpadových vôd, peniaze na rozšírenie škôlky by sme našli,“ dodal Húbek.

Druhá možnosť podľa jeho názoru môže obec „obrať“ o peniaze. „Ak by sme súhlasili s dotáciou rodičom na umiestnenie detí v súkromnej škôlke, musela by byť táto zaradená do siete školských a predškolských zariadení Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR. Ak by nebola, obec by v tomto prípade nezískala peniaze z podielových daní,“ vysvetlil.

O tom, ako sa otázka nedostatočnej kapacity bude riešiť, má rozhodnúť obecnú zastupiteľstvo 25. februára. Ešte predtým sa má uskutočniť v Lozorne aj verejné prerokovanie.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM