Samospráva

V lokalitách Haanova/Pankúchova a Mamateyova/Polereckého sa stavať nebude

Rozhodnutím mestského zastupiteľstva sa podľa poslanca Milana Vetráka zastavia akékoľvek kroky, ktoré by smerovali k výstavbe náhradných nájomných bytov v dotknutých lokalitách v Petržalke.

Ilustračný obrázok k článku V lokalitách Haanova/Pankúchova a Mamateyova/Polereckého sa stavať nebude
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Bratislavskí mestskí poslanci v stredu (29. 3.) opätovne požiadali primátora hlavného mesta Iva Nesrovnala, aby okamžite ukončil akékoľvek kroky, ktoré by viedli k výstavbe náhradných nájomných bytov v mestskej časti Petržalka, v lokalitách Haanova/Pankúchova a Mamateyova/Po­loreckého. Primátor na mestskom zastupiteľstve uviedol, že sa tu žiadna výstavba náhradných bytov nedeje a ani sa tu neplánuje.

Stavať sa nebude

Rozhodnutím mestského zastupiteľstva sa podľa poslanca Milana Vetráka zastavia akékoľvek kroky, ktoré by smerovali k výstavbe náhradných nájomných bytov v dotknutých lokalitách v Petržalke. „Začnú sa robiť všetky potrebné úkony, aby oba pozemky, kde sa uvažovalo stavať, boli preklasifikované na stabilizované územie s funkčným využitím ako parky, sady a relaxačná zóna,“ priblížil poslanec.

Ak sa to podarí presadiť v najbližších zmenách a doplnkoch Územného plánu Bratislavy, ľudia budú mať podľa Vetráka istotu, že im nikto pod oknami byty nepostaví a zostane tam park a detské ihrisko.

Primátor na zastupiteľstve uviedol, že tieto lokality ako potenciálne na výstavbu náhradných bytov určila mestská časť Petržalka. „Nebolo to naše rozhodnutie,“ uviedol. Ako tvrdí, žiadny proces výstavby tu neprebieha, a preto je bezpredmetné ju zastavovať. Vydané nebolo podľa jeho slov žiadne územné a ani stavebné rozhodnutie. „Mesto sa len na tieto pozemky pozrelo, lebo na ne ukázala mestská časť. Nebudeme však pokračovať v žiadnych ďalších aktivitách,“ skonštatoval Nesrovnal.

Nespokojní občania

Proti výstavbe náhradných nájomných bytov v dvoch vytypovaných petržalských lokalitách vznikla minulý rok petícia, ktorú podpísalo vyše 4 200 občanov a ktorú v decembri 2016 odovzdali v podateľni magistrátu. Nespokojní občania poukázali, že výstavba bytov na jednom z pozemkov by zničila detské ihrisko, na druhom trávnatú plochu so stromami. Okrem toho sa neďaleko nachádzajú tri školy, sociálne zariadenie aj pre ťažko zdravotne a mentálne postihnutých, a tiež centrum pre obete domáceho násilia.

O tejto petícii budú rokovať mestskí poslanci vo štvrtok (30. 3.). V návrhu jej uznesení je okrem poverenia pre primátora nepokračovať vo výstavbe náhradných bytov v dotknutých lokalitách aj to, aby pokračoval vo vytypovaní vhodných miest na výstavbu v súčinnosti s bratislavskými mestskými časťami.

„Proti tomu uzneseniu nemožno nič namietať, ale je to málo z pohľadu ľudí. Tí nechcú riešiť len zastavenie výstavby, ale aj to, aby sa tým pozemkom vrátila funkcia parku a sadu,“ povedal Vetrák s tým, že dnešným hlasovaním sa zohľadnili obe požiadavky Petržalčanov.

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM