Správy Samospráva

V Líščom údolí sa ľudia dozvedia, ako môžu pomôcť včelám

Informačnú tabuľu v rámci projektu Mestské včely osadilo na pešej zóne v Líščom údolí v bratislavskej Karlovej Vsi občianske združenie Živica.

Ilustračný obrázok k článku V Líščom údolí sa ľudia dozvedia, ako môžu pomôcť včelám
5
Galéria
Zdroj: TASR

Praktické a nenáročné opatrenia na podporu mestských včiel a iného opeľujúceho hmyzu v Bratislave prináša nová informačná tabuľa. Tú v rámci projektu Mestské včely osadilo na pešej zóne v Líščom údolí v bratislavskej Karlovej Vsi občianske združenie Živica. „Veríme, že tabuľa nebude plniť len informačný a estetický, ale tiež praktický účel,“ hovorí projektová manažérka Zuzana Dovalová.

Poradia obyvateľom Karlovej Vsi

Okoloidúci sa napríklad dozvedia, čo sadiť na balkóny a do predzáhradiek alebo ako vyzerajú ukážkové plochy nektarodajných rastlín či údržby mestskej zelene, ktoré by mali byť blízke prírode. Text infotabule dopĺňa tiež príklad jedného z praktických opatrení, ktorým sa dá pomôcť opeľovačom – hmyzí hotel. „Ten vytvára úkryt pre samotárske včely a iný užitočný hmyz v mestskom prostredí, ktoré býva ochudobnené o prirodzené stanovištia,“ približuje Dovalová.

Na tipy pre obyvateľov nadväzuje atraktívne spracovaný kalendár. Ten dáva prehľad o živote včiel v úli počas celého roka, pričom nechýba ani krátky včelí kvíz. „Ľudí často prekvapí, aký zaujímavý je život včiel. Niektorí ich poznajú len ako producentov medu. Iní sa však zaujímajú aj o to, čo môžu pre včely urobiť, keď ich nemajú možnosť priamo chovať,“ vysvetľuje mestská včelárka Petra Ježeková.

Nová informačná tabuľa poskytuje jednoduchý a prehľadný zoznam toho, ako sa dá pomôcť v meste opeľovačom.

Projekt Mestské včely popularizuje mestské včelárenie a približuje tému ochrany a podpory opeľovačov už tretí rok. V rámci Bratislavy je mestskou časťou priateľskou opeľovačom práve Karlova Ves. Tá v tejto súvislosti napr. v niektorých základných školách spustila projekt na záchranu včiel.

Ide o nový spôsob starostlivosti o zeleň, ktorý má z mestskej časti urobiť priateľské miesto pre včely a iné opeľovače. Vybrané plochy by mali poskytnúť potravu a úkryt nielen pre včely, ale napr. aj pre čmeliaky, motýle a iný hmyz. Vysádzajú sa tak najmä medonosné rastliny, ktoré sú pre nich vhodné. Samospráva zároveň už skôr poskytla svojim aktívnym obyvateľom okolo 1500 medonosných rastlín do ich záhradiek a predzáhradiek.

Projekt Mestské včely
5
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM