Rôzne

V lesoch je množstvo polámaných stromov. Môže za to veterná a snehová kalamita

Možno ste si aj vy pri víkendovej prechádzke prírodou v okolí Bratislavy všimli popílené a polámané stromy. Mestské lesy pracujú na odstránení spadnutého porastu.

Ilustračný obrázok k článku V lesoch je množstvo polámaných stromov. Môže za to veterná a snehová kalamita
6
Galéria
Zdroj: Facebook

Na sociálnych sieťach pribúdajú fotografie preriedených a vyrúbaných lesov v okolí Bratislavy a nie každému je jasné, kto, resp. čo, za takýto stav môže. Lesné porasty sú počas zimy zaťažované a neraz neunesú ťarchu snehu a silu vetra. Na mnohých miestach potom nachádzame polámané konáre a stromy.

Upratujú po kalamitách

„Všetky polámané a popílené stromy pri ceste na Kačín aj v hornej Mlynskej doline pri Vydrici a tiež na iných miestach v mestských lesoch, sú dôsledkom snehovej a veternej kalamity, ktorá postihla mestské lesy pred Vianocami. Druhá, rozsahom väčšia, kalamita prebehla koncom roka 2017 – niekoľko dní pred Silvestrom,“ informovala redakciu Bratislava24.sk Jana Znášiková z Mestských lesov.

Dôsledky spomínaných kalamít momentálne Mestské lesy Bratislava odstraňujú. Upozornili na to aj na svojej sociálnej sieti, kde píšu o „obnovnej úmyselnej ťažbe v poraste 867A – konečná autobusu 43, v lokalite okolo bývalého sanatória“ a žiadajú ľudí o zvýšenú opatrnosť.

„Obnovná úmyselná ťažba je každá plánovaná ťažba za účelom obnovy lesných porastov, ktoré dosiahli vek začatia obnovy stanovený v súlade s platnými právnymi normami a požiadavkami. Vykonáva sa podľa programu starostlivosti o les,“ doplnila Jana Znášiková.

Bratislavské lesy - odstraňovanie dreva
6
Galéria
Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM