Alexandra Húsková Samospráva

V Lamači kritizovali slabú činnosť mestských policajtov

Na zastupiteľstve v Bratislavskom Lamači sa diskutovalo aj o pravidelnej správe Mestskej polície (MP). Poslanci kritizovali činnosť MP a hodnotili ju ako nedostatočnú. Starosta Peter Šramko vyzval prítomných mestských policajtov, aby zintenzívnili hliadkovanie v uliciach Lamača.

Ilustračný obrázok k článku V Lamači kritizovali slabú činnosť mestských policajtov
Zdroj: Dnes24.sk

Sťažnosti vedenia MČ Lamač aj obyvateľov na slabú aktivitu mestských policajtov boli diskutované na rokovaní zastupiteľstva. K téme patrí aj opakovaný problém s nedisciplino­vanými majiteľmi psov a nezbieraním zvieracích exkrementov. Mestskí policajti sa však bránia, že musia chytiť dotyčného majiteľa priamo pri čine, aby ho mohli pokutovať.

O činnosti mestskej polície si viac prečítajte tu: Kto sú to mestskí policajti? Čo všetko môžu a aké sú ich úlohy

Poslanec Pavol Čech informoval o stave zriadenia občianskej hliadky Lamačské oko, ktorá by mala svoju činnosť zahájiť koncom tohto leta. „O to, čo nedokáže urobiť štát, sa musíme postarať sami,“ vyjadril sa Čech.

Vice starostka Júlia Ondrišová uviedla, že nevidí význam v existencii mestskej polície, ktorá na pôde Lamača môže hliadkovať len do 15:00 hodiny. V tomto čase je totiž väčšina obyvateľov v práci.

„Systém hliadkovej činnosti je nepostačujúci. Obyvatelia vnímajú prítomnosť hliadky MP skôr ako náhodu a nie ako pravidlo,“ vyjadril sa poslanec Lukáš Baňacký.

Radoslav Olekšák , ktorý je súčasne aj mestským poslancom, informoval o príprave projektu bezpečnosti. Náčelníčka MP Zuzana Zajacová vypracovala opatrenia na zlepšenie činnosti MP. O tomto materiáli sa v súčasnosti rokuje na komisiách hlavného mesta. Cieľom je vytvoriť nový systém práce mestskej polície. Je potrebné prijať opatrenia, aby bol výkon činnosti uspokojivý.

„Je potrebné spraviť zmenu. Ak je potrebné navýšenie financií na fungovanie tak treba na čo konkrétne. Musíme si povedať, akou cestou ideme MP rozvíjať. Efekt MP z pohľadu obyvateľov je v súčasnosti veľmi malý. Pomer výkonu polície a vynaložených finančných prostriedkov musí byť uspokojivý,“ vyjadril sa Olekšák.

Poslanci prejednávali aj tému parkovacej politiky. Podľa správy z mestskej Komisie dopravy je 20% ŠPZ automobilov z celého mesta mimo bratislavských. Aktuálne prebiehajú na túto tému rokovania starostov s primátorom. Poslanci vyjadrili očakávania vhodného plošného návrhu parkovacej politiky.

Starosta Peter Šramko informoval poslancov o uskutočnenom stretnutí primátora Iva Nesrovnala so starostami. Vytvorenie uceleného systému parkovacej politiky odsúhlasili všetci zúčastnení starostovia a dohodli sa aj na zapojení všetkých mestských častí.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM