Maros Palesch Hokej

V Lamači bude ľadová plocha

Pokrstením základného kameňa odštartovala vo štvrtok v bratislavskej mestskej časti Lamač výstavba novej tréningovej ľadovej plochy a založenie športovej akadémie v škole na Borinskej ulici.

Predpokladaný rozpočet výstavby sa pohybuje okolo troch miliónov eur, pričom kolaudácia celej stavby je naplánovaná na máj 2011.

Na krste základného kameňa bol osobne prítomný legendárny slovenský hokejista Jozef Golonka, šesťnásobný majster Slovenska Richard Kapuš, starostka Lamača Oľga Keltošová a jeden z konateľov firmy, bývalý hokejový reprezentant Ľubomír Pištek.

„Chceme prepojiť šport a školu, aby deti dostali možnosť v rámci školských priestorov a zariadení, ktoré budú napojené priamo na školu. Našim zámerom je postaviť hokejovú a curlingovú halu, a založiť hokejovú akadémiu. Do športových tried budú zaradené talenty v krasokorčuľovaní, hokeji, rýchlokorčuľovaní. K dispozícii máme základnú školu až po strednú školu s maturitou, pričom do výučby chceme zapojiť aj zahraničných lektorov. Začali sme budovať aj diagnostické stredisko chceme osadiť trenažér, ktorý bude testovať športovcov a ich možnosti pre ďalšie napredovanie,“ povedal Ľubomír Sloboda, riaditeľ školy na Borinskej ulici.

Súčasťou malého športového komplexu má byť tréningová ľadová plocha s rozmermi NHL ihrísk 56×26m. Bude chladená najnovšou technológiou, ktorá nie je doposiaľ použitá nikde na Slovensku. Zabezpečí celoročnú prevádzku dvoch ľadových plôch – curlingovej a hokejovej.

„Pána Slobodu poznám už dlhší čas, pretože do tejto školy v Lamači chodil aj môj syn. Je to človek, ktorý nosil túto myšlienku už pred rokmi, ale vždy to skrachovalo na financiách. Myslím, že tento projekt je výborný. Treba do neho zapojiť bývalých aj aktívnych hráčov, trénerov a snažiť sa vytvoriť takú atmosféru v tejto škole, aby sa to skutočne neminulo cieľom. Nie protekčné deti, ale deti, ktoré sú talentované by mali chodiť do tejto školy,“ zdôraznil Golonka.

Nápad vznikol v hlave Ľubomíra Pišteka v roku 2008: „Môj spoločník Ľubo Sloboda na tom pracoval už dlhšie. Tretím konateľom našej spoločnosti je Zohdy Hamid, ktorý sa s touto myšlienkou pohráva tiež už dva roky. Spojili sme sa traja nadšenci hokeja a ľadovej plochy. Pán Sloboda tým, že má šestnásťročné skúsenosti, tak povedie športovú akadémiu.“

Podobný projekt sa v Bratislave snažil zrealizovať aj hokejový obranca z NHL Ľubomír Višňovský, avšak jeho zámery sa daria zrealizovať až bývalému spoluhráčovi z bratislavského Slovana Pištekovi. „Úprimne povedané, ani sa nedivím, že mu to nevyšlo. Získať v súčasnosti stavebné povolenie na takýto projekt nie je ľahké. Trvá to dva roky a potrebovali sme okolo 72 povolení. Tomu sa nedá vyhnúť. Najťažšie však bolo vôbec získať ten pozemok v Bratislave. Podarilo sa nám to len vďaka tomu, že sme ho získali na 60 rokov za jedno euro. To bol asi ten najťažší boj,“ uviedol Pištek.

V rámci športovej akadémie chcú bratislavskí hokejoví nadšenci uviesť do praxe aj tzv. Benického systém. Je to systém založený na prepojení a využívaní troch základných prostredí, cez ktoré sa tréning aplikuje – 1. príprava na suchu (telocvičňa), 2. príprava na hokejovom trenažéri (Skatemill) a 3. samotná príprava i aplikácia na ľade.

„S pánom Dušanom Benickým sa poznám ešte z čias, keď som hrával v Kanade. Benického systém využíva trenažér na zdokonaľovanie techniky korčuľovania, pravidelne sa na ňom testujú aj hráči v NHL. Pomáha aj hráčom po zranení rýchlejšie sa vrátiť do formy, pričom počítač dokáže odstrániť korčuliarske zlozvyky hráčov. Prirovnal by som to k Jaromírovi Jágrovi, ktorý je dokonalý v tom, že dokáže skĺbiť korčuľovanie s hlavou hore a vedením puku. Ide vlastne o skĺbenie týchto troch vecí bez toho, aby hráč myslel na jednotlivé činnosti,“ vysvetlil Pištek.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM