Kultúra

V Kunsthalle si môžete vychutnať doteraz najväčšiu výstavu na Slovensku venovanú poľskému umeniu

Tri písmena PLN avizujú výstavu s názvom Umenie na hlave, ktorú dnes otvoria v Dome umenia/Kunsthalle Bratislava. Svojím rozsahom je to doteraz najväčšia výstava na Slovensku venovaná poľskému súčasnému umeniu. Predstavuje tvorbu vyše 50 poľských súčasných vizuálnych umelcov.

Ilustračný obrázok k článku V Kunsthalle si môžete vychutnať doteraz najväčšiu výstavu na Slovensku venovanú poľskému umeniu
Zdroj: TASR

Výstava, ktorá je prvým rozsiahlym medzinárodným projektom KHB, je výsledkom jej spolupráce s Múzeom moderného umenia vo Varšave, kurátorsky ju pripravil Sebastian Cichocký.

„Je skutočne monumentálna, reprezentuje to najaktuálnejšie, čo sa v Poľsku udialo v posledných mesiacoch. Poľské aktuálne umenie u nás v tomto rozsahu dosiaľ ešte nebolo predstavené,“ podčiarkol na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľ KHB Juraj Čarný. Podľa neho výstava nadväzuje na širšie koncipovaný kurátorský zámer KHB sprístupniť domácemu publiku aktuálne umelecké scény stredoeurópskych krajín.

Ako uviedol šéfkurátor KHB Richard Gregor, nová expozícia Umenie na hlave pozostáva zo všetkých dnes využívaných médií umeleckého vyjadrenia. Jej základom bola výstava Čo vidieť prezentovaná v Múzeu moderného umenia vo Varšave v roku 2014. Bratislavská výstava však nie je jej reprízou, ale pokračovaním. Predstavuje poľských umelcov bez generačného obmedzenia, od klasikov až po najmladších, mnohí sú výraznými autormi na medzinárodnej scé­ne.

Prečítajte si tiež: Milovníci francúzskej kinematografie: Týždeň francúzskeho filmu Créme de la créme prichádza opäť do Bratislavy

Podľa slov poľského kurátora a autora konceptu Sebastiana Cichockého výstava v KHB ukazuje „momentálny stav mysle poľského súčasného umenia“. „Ideovým základom výstavy je kritika formátu národnej expozície. Chceli sme ukázať tmavý, chorý nerv poľského umenia, ktorý odráža pomery spoločenské, sociálne, politické,“ vysvetlil s tým, že osou výstavy je napätie medzi modernizmom a tradíciou.

Počas štyroch mesiacov trvania expozície, ktorá je na oboch poschodiach výstavných priestoroch KHB, budú do Bratislavy na pozvanie Slovenského centra vizuálnych umení prichádzať poľskí kunsthistorici, kritici a zberatelia. V rámci sprievodných podujatí k výstave ponúknu jej návštevníkom a záujemcom o poľské súčasné umenie viac informácií v podobe prednášok a diskusií. Zároveň Dom umenia/ KHB pripravuje k výstave komentované prehliadky a workshopy pre rôzne cieľové skupiny – rodiny, školy, dospelých.

Výstava potrvá od 27. februára do 28. júna. Záštitu nad ňou prevzal veľvyslanec Poľskej republiky na Slovensku Tomasz Chłoń.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM