Kultúra

V Kine Lumiére dnes premietnu slávnostnú projekciu filmu Saulov syn

V bratislavskom Kine Lumiére sa uskutoční slávnostné premietanie filmu Saulov syn. Podujatie, ktoré pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu organizuje Informačná kancelária Európskeho parlamentu na Slovensku, je spojené aj s diskusiou.

Ilustračný obrázok k článku V Kine Lumiére dnes premietnu slávnostnú projekciu filmu Saulov syn
Zdroj: TASR

Program so začiatkom o 18.00 tvorí živé spojenie s predsedom Európskeho parlamentu Martinom Schulzom a predstaviteľmi filmu, ktorí budú odpovedať na otázky divákov v sále cez Twitter. Diskusia bude prebiehať v anglickom jazyku.

Projekcia historického thrilleru Saulov syn v pôvodnom znení s titulkami je naplánovaná na 19.00 hodinu. Dielo maďarského režiséra Lászlóa Nemesa bolo v roku 2015 zaradené do výberu Filmovej ceny LUX, ktorú už tradične udeľuje EP s cieľom podporiť európsku kinematografiu. Dej filmu je zasadený do prostredia koncentračného tábora Osvienčim v roku 1944.

Maďarský Žid, väzeň Saul (Géza Röhrig), je členom Sonderkommanda, skupiny väzňov, ktorí vynášajú telá z plynových komôr výmenou za zvýšený prídel jedla. Uprostred masového vyvražďovania chce Saul dôstojne pochovať pozostatky svojho syna. Snímka získala Veľkú cenu poroty na festivale v Cannes 2015, Zlatý glóbus ako najlepší cudzojazyčný film a v rovnakej kategórii je nominovaná na Oscara.

Vstup na podujatie je voľný, kapacita kinosály je však obmedzená. Informovala o tomDagmar Krepopová zo spoločnosti Film Europe Media Company, ktorá maďarskú drámu Saulov syn uvedie do slovenskej kinodistribúcie 18. februára.

Prečítajte si tiež: Na javisko Novej scény sa znovu vracia opereta, divadlo uvedie dielo Franza Lehára – Gróf z Luxemburgu

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM