Kultúra

V kine Lumiére dnes ožijú spomienky na pád Berlínskeho múru

Bratislavské Kino Lumiére dnes uvádza špeciálnu paneurópsku projekciu koprodukčného dokumentárneho filmu 1989. Snímka venovaná 25. výročiu pádu Berlínskeho múru slávnostne otvorí Medzinárodný festival dokumentárnych filmov CPH:DOX v Kodani.

Ilustračný obrázok k článku V kine Lumiére dnes ožijú spomienky na pád Berlínskeho múru
Zdroj: TASR

„Premietať sa bude naraz v rovnakom čase vo viac ako 20 európskych mestách vo svetovej premiére,“ informovala Simona Nôtová zo Slovenského filmového ústavu (SFÚ). Dokument ponúka pohľad do zákulisia riskantnej politickej hry, ktorá viedla k pádu železnej opony a neskôr aj k pádu Berlínskeho múru. Poukazuje tiež na tragické ľudské osudy, ktoré so sebou prinášajú politické rozhodnutia.

Film 1989 sa odohráva v čase, keď sa novým maďarským premiérom stal mladý technokrat Miklós Németh. V záujme zachrániť hrozivú ekonomickú situáciu krajiny sa rozhodol zo štátneho rozpočtu odstrániť drahý systém hraničnej kontroly, no jeho rozhodnutie sa stretlo s tvrdým odporom komunistov.

Tragicky na to doplatil mladý pár z východného Nemecka, ktorý sa na základe nejasne šírených informácií o otvorení hraníc pokúsil cez Maďarsko dostať do Rakúska. Táto udalosť urýchlila Némethove rozhodnutie hranice otvoriť a krátko nato padol Berlínsky múr.

Paneurópska projekcia filmu dánsko-maďarskej režisérskej dvojice Anders Östergaard (Tintin a ja, 2003, Burma VJ, 2008) a Erzsébet Rácz je historicky prvou svojho druhu na pôde dánskeho festivalu CPH:DOX. Súčasťou priameho prenosu bude úvod pred projekciou, po filme sa uskutoční interaktívna diskusia s tvorcami a viacerými politickými osobnosťami. Diváci z európskych miest, v ktorých sa film bude premietať, sa budú môcť do diskusie zapojiť prostredníctvom sms a sociálnej siete Twitter.

Účasť Slovenska v tomto medzinárodnom projekte zabezpečuje SFÚ v spolupráci s MFDF Jeden svet 2014, ktorého nosnou témou je 25. výročie Novembra'89. Projekcia sa uskutoční v čase od 19.50 do 22.30, film sa bude premietať v origináli s anglickými titulkami. Vstupné na podujatie sú dve eurá.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM