Krimi

V kauze bankomatovej mafie vynesú rozsudok už dnes

V kauze takzvanej bankomatovej mafie s hlavným obžalovaným Jánom G. vynesie senát Okresného súdu Bratislava I dnes 16. novembra rozsudok. Súd mal minulý týždeň pôvodne čítať písomnú výpoveď obžalovaného Petra T. z Českej republiky.

Ilustračný obrázok k článku V kauze bankomatovej mafie vynesú rozsudok už dnes
Foto: Zuzana Jakubičková

Tento obžalovaný bol vylúčený v júli minulého roku na samostatné súdne konanie. V Česku je vo väzbe a je obvinený z viacerých trestných činov vrátane nedovoleného ozbrojovania, krádeže bankomatov a falšovania dokumentov.

Peter T. však pred súdom v českom Příbrame využil svoje právo a nevypovedal. Predseda senátu následne vyhlásil v stredu 11. novembra dokazovanie v kauze za ukončené a pristúpilo sa k čítaniu záverečných rečí.

„V predmetnej veci bolo vykonané rozsiahle dokazovanie,“ uviedol v stredu okrem iného vo svojej záverečnej reči prokurátor Generálnej prokuratúry SR. Hlavnému obžalovanému Jánovi G. navrhol trest v polovici základnej trestnej sadzby. Ďalej obžalovanému Marekovi D., Martinovi K., Martinovi K., Martinovi P. a Matejovi V. tresty vo výške v dolnej polovici trestnej sadzby.

„Dôkaz neexistuje“

Tresty by si mali odpykať v ústave s maximálnym stupňom stráženia. Prokurátor im navrhol aj ochranný dohľad od jedného do dvoch rokov. „Neexistuje žiaden dôkaz, že by obžalovaný Ján G. organizoval krádeže bankomatov. Nemohol byť organizátorom a ani sa na skutkoch zúčastniť,“ zdôraznil v stredu obhajca obžalovaných. Navrhol však Jánovi G. uložiť trest od 5 do 5,5 roka a ostatným v spodnej hranici trestnej sadzby.

Naposledy sa riadne pojednávanie v tejto kauze uskutočnilo v polovici apríla. Pred súd sa vtedy postavil korunný svedok v prípade Roman Paulus, odmietol však vypovedať. Senát taktiež nepripustil čítanie jeho výpovede z prípravného konania, ktorú urobil pred policajným vyšetrovateľom.

Romana Paulusa už súdy v inej veci právoplatne odsúdili pre vraždu. Celkovo je v kauze bankomatovej mafie obžalovaných sedem osôb. Z nich traja, vrátane Jána G., sú vo väzbe. Jeden z nich je na úteku a Peter T. je vo väzbe v Českej republike. V danej trestnej veci boli pôvodne podané dve obžaloby a následne boli spojené do jednej.

Gang používal rôzne „zbrane“

Pôvodne prokuratúra v prípade obžalovala päť mužov, ktorí mali najmä v roku 2010 ukradnúť 25 bankomatov na západe Slovenska spolu s hotovosťou 280-tisíc eur. Škoda, ktorú spôsobili na zničených bankomatoch a zariadení budov, je pravdepodobne ešte vyššia – je odhadnutá na 1,7 milióna eur.

Pre lúpeže si mali zabezpečovať kradnuté autá rôznych značiek, napríklad Seat, Porsche a Audi.

Na zničenie pachových stôp mal gang používať korenie a „ježkov“ na prepichnutie pneumatík prenasledovateľov zo strany polície. Zbrane pri tejto trestnej činnosti nikdy nepoužili.

Hlavný obžalovaný Ján G. od počiatku vinu odmietal. Argumentoval, že v čase spáchania trestných činov bol na jazykovom kurze na Kube, respektíve v Británii, k čomu predložil aj letenky.

Prečítajte si tiež: Prípad obvineného starostu Marianky rieši Úrad špeciálnej prokuratúry. Vyšetrovateľ navrhuje väzobné stíhanie

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM