Rôzne

V Karlovej Vsi vyskúšajú nový spôsob starostlivosti o zeleň, priateľský k užitočnému hmyzu

V mestskej časti vznikne päť rôznorodých plôch, ktoré včelám, čmeliakom či motýľom poskytnú potravu aj úkryt. Prvé aktivity projektu Mestské včely spustia po veľkonočných sviatkoch.

Ilustračný obrázok k článku V Karlovej Vsi vyskúšajú nový spôsob starostlivosti o zeleň, priateľský k užitočnému hmyzu
Zdroj: TASR

V bratislavskej Karlovej Vsi si vyskúšajú nový spôsob starostlivosti o zeleň, ktorý by mal z mestskej časti urobiť priateľské miesto pre včely a iné opeľovače. V rámci projektu Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica vznikne v Karlovej Vsi päť rôznorodých plôch, ktoré včelám, čmeliakom či motýľom poskytnú potravu aj úkryt.

„Na dvoch základných školách, v športovom klube, v Ekocentre či na lúke pred panelákmi vytvoríme rozkvitnuté nekosené plochy s priezormi na pozorovanie, zeleninovú plochu aj bylinkovú špirálu,“ približuje koordinátorka projektu Mestské včely Zuzana Dovalová.

Súčasťou projektu je tiež príručka manažmentu zelene, podľa ktorej sa z ohľadom na opeľovače upraví spôsob starostlivosti o verejnú zeleň – predovšetkým kosenia a používania pesticídov. „Niektoré plochy sa budú kosiť menej často, aby stihli zakvitnúť, niektoré sa budú kosiť na väčšiu výšku,“ vysvetľuje autorka príručky Zuzana Hudeková.

Prvé aktivity projektu Mestské včely spustia po veľkonočných sviatkoch. „V sobotu 2. apríla sa bude konať prvá brigáda na ZŠ Karloveská 61, kde plánujeme založiť bylinkovú špirálu, ktorá bude súčasťou pripravovanej eko-triedy vybudovanej výlučne z recyklovaného materiálu,“ informuje Petra Ježeková, včelárka z Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica. „Žiaci sa tak budú môcť učiť o prírode priamo v prírode, pozorovať hmyz a spoznávať bylinky,“ dodáva.

Do aktivít sa zapojila tiež Prírodovedecká fakulta UK v Bratislave, ktorá so študentmi v spolupráci s Botanickou záhradou UK vytvára na svojej budove strešnú záhradu plnú kvetov pre opeľovače a testuje kvalitu mestského medu.

Čítajte tiež: Dvadsať ľudí bez domova zobralo svoj osud do vlastných rúk. Vieme robiť aj dobré veci

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM