Rôzne

V horúcich letných dňoch hrozia požiare suchých trávnatých plôch

Po minulotýždňových búrkach nás tento týždeň zasiahli extrémne vysoké teploty. Hodnoty na teplomeroch dosahovali aj tropických 35 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku V horúcich letných dňoch hrozia požiare suchých trávnatých plôch
Zdroj: TASR

Čas prázdnin a dovoleniek je tu a vy rozmýšľate, ako tráviť večery? Radi stanujete a opekáte? Ste fajčiarom alebo vlastníte vinohrady?

Na prvé počutie zvláštna skupina otázok, no všetky majú niečo spoločné. Požiar! A to obzvlášť v týchto horúcich dňoch. S požiarmi v lesoch, vihohradoch či senníkoch bojujú hasiči rok čo rok.

„Niekoľkodňové pretrvávajúce horúce počasie na celom území Slovenskej republiky môže zapríčiniť zvýšené riziko vzniku požiarov, ktoré vznikajú najmä v prírodnom prostredí,“ upozorňuje Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

Vypaľovanie suchej trávy, odhodené ohorky od cigariet, nesprávne obložené ohnisko. Aj takýmto konaním môžete neúmyselne založiť požiar a spôsobiť tak škody nielen materiálne.

„Všetci máme ešte v živej pamäti minuloročné rozsiahle požiare, ktoré vypukli dokonca aj v tesnej blízkosti obytných domov. Vysoké teploty a sucho sú veľmi nebezpečným atribútom na vznik a rýchle šírenie požiaru, niekedy stačí nedbalo odhodený ohorok z cigarety, ktorý vie spôsobiť katastrofu,“ hovorí starosta Rače Peter Pilinský.

Preventívne opatrenia

V mestskej časti Rača v rámci preventívnych opatrení osadili na najnavštevovanejšie račianske vinohrady výstražné tabule proti manipulácii s otvoreným ohňom.

„V našom katastrálnom území sa nachádzajú vinice, o ktoré sa ich vlastníci nestarajú. Tieto plochy dlhodobo degradujú, strácajú na svojej ekologickej funkcii a zároveň sa stávajú aj potencionálnym rizikom pre vznik požiaru, ktorý môže spôsobiť vážne dôsledky – ujmu na majetku, na zdraví či dokonca na živote,“ doplnil starosta Rače.

Starosta spomína na požiar vinohradov 24. júla minulého roku, ktorý si vyžiadal dočasné uzatvorenie Kadnárovej ulice a evakuáciu obyvateľov niekoľkých domov na tejto ulici.

Slnko a extrémne sucho boli príčinou aj najväčšieho požiaru viac ako 50 áut v lokalite Vincov les v roku 2014. Ľudia sa vtedy zúfalo pokúšali zachrániť svoje autá, mnohé však zničil oheň.

Na čo si dať pozor

Po príjemne strávenej opekačke v prírode sa pred odchodom od ohniska uistite, že je dôkladne uhasené. Najlepšie urobíte, ak naň ešte vylejete fľašu vody.

Špaky rozhodne nezahadzujte do trávy a už vôbec nie bez dôkladného uhasenia. Na špaky sú špecializované smetné koše, kde môžete ohorok zahodiť.

Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru

„Čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je obdobie, ktoré vyhlási Okresné riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru pre celé územie okresu alebo časť územia okresu,“ vysvetľuje Farkasová.

Dôvodom na vyhlásenie času zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru je najmä:

  • suché a teplé počasie trvajúce najmenej päť po sebe nasledujúcich dní
  • zvýšený výskyt požiarov lesa alebo trávnatých porastov v priebehu troch po sebe nasledujúcich dní

V tomto čase je na lesných pozemkoch a v ich ochrannom pásme zakázané fajčiť, odhadzovať horiace alebo tlejúce predmety, alebo používať otvorený plameň na miestach so zvýšeným nebezpečenstvom vzniku požiaru.

Je tiež zakázané vypaľovať porasty bylín, kríkov, stromov a spaľovať horľavé látky na lesných pozemkoch, pre ktoré je vyhlásený čas zvýšeného nebezpečenstva vzniku požiaru a v ich ochrannom pásme.

Čítajte aj: Viete, ako skladovať potraviny v horúčavách?

Ilustračný obrázok

Požiar na Vincovom lese
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM