Nina Táborská Rôzne

V hlavnom meste pribúdajú alternatívne taxislužby. Bratislavčania sa už môžu odviesť aj českým Liftagom

Po dvojtýždňovej testovacej prevádzke jedna z obľúbenejších českých taxislužieb Liftago spúšťa svoje služby na Slovensku naplno. Objednať taxík cez túto mobilnú aplikáciu si od začiatku decembra môžu ako prví Bratislavčania. Taxikárom, Hopinu či Uberu pribudla ďalšia konkurencia.

Ilustračný obrázok k článku V hlavnom meste pribúdajú alternatívne taxislužby. Bratislavčania sa už môžu odviesť aj českým Liftagom
Zdroj: Dnes24.sk

Cieľom novej mobilnej služby, ktorá predstavuje český start-up s česko-slovenským tímom, je ponúknuť zákazníkom kvalitných vodičov dostupných aj počas špičiek na základe princípov voľného trhu bez regulácie cien.

„Dvojtýždňová testovacia fáza na Slovensku dopadla nad naše očakávania. Urobili sme rekordných takmer 2-tisíc testovacích jázd. A sme veľmi radi, že už pri štarte na Slovensku má Liftago v ponuke takmer sto preverených licencovaných vodičov, ktorí prešli naším sitom. Do konca roka chceme ich počet zdvojnásobiť v závislosti od záujmu trhu. Prekvapil nás aj dopyt zo strany zákazníkov,“ uviedol Tomáš Sroka, Country manažér Liftaga pre Slovensko.

Aplikácia Liftago je unikátna svojím trhoviskom jázd, kde môžu licencovaní vodiči flexibilne reagovať na dopyt zákazníkov rôznymi tarifami zo svojho taxametra. Vodiči tak nemajú motiváciu sa z aplikácie vypínať napríklad počas špičiek, nemusia brať objednávky od zákazníkov v uliciach, tým sú dostupnejší pre všetkých zákazníkov.

„Niekoľko vodičov v Liftagu odišlo od konkurencie kvôli nesúhlasu s ich prístupom, iní boli konkurenciou dokonca aj vyhodení. Je to škoda, náš systém totiž počíta s tým, že vodič má niekoľko zdrojov zákaziek. Lenvyťažený vodič je totiž spokojný a môže poskytovať kvalitné služby zákazníkom,“ dodal Tomáš Sroka.

Viac sa dočítate tu: Nová taxislužba v Bratislave: Vyvolá Liftago podobne ako Uber vlnu protestov medzi taxikármi?

Používanie mobilnej taxislužby Liftago je používateľsky jednoduché – po registrácii zákazník zadá niekoľkými dotykmi cieľ svojej cesty. Systém mu ukáže niekoľko konkrétnych ponúk od dostupných vodičov v okolí, ktorí na dopyt zareagujú. V ponuke je okrem odhadovanej ceny jazdy uvedený aj typ auta, meno vodiča, jeho vzdialenosť od zákazníka a jeho hodnotenie.

„Najzaujímavejší fakt z testovacej fázy bol, že zákazníci nechválili primárne možnosť zvoliť si najlacnejšiu ponuku, ale možnosť vybrať si vodiča podľa jeho kvality. Zároveň ocenili, že vopred vedia, aký vodič po nich príde, a nemusia ponuku akceptovať,“ dodal Tomáš Sroka.

Na podobnom princípe už funguje v Bratislave aj spoločnosť Uber (americký start-up), ktorý medzi bratislavskými taxikármi vyvolal vlnu protestov. Príchod Liftaga sa zatiaľ nepozdáva ďalšej spoločnosti Hopin, ktorá svojim vodičom zakázala pracovať súčasne aj pre túto novú alternatívnu taxislužbu.

V Česku má populárnu taxi aplikáciu vo svojich smartfónoch vyše 100-tisíc ľudí a do systému je zapojených približne vyše 500 spokojných vodičov.

Čítajte viac: Masová jazda taxikárov začala! V štrajkovej pohotovosti plánujú taxikári zostať aj naďalej. Neprekáža im len Uber FOTO + VIDEO

Foto: Liftago.

Liftago
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM