Tomáš Stupavský Kultúra

V galérii Soda je vystáva kvetinových veľkoplošných obrazov

Bratislavská galéria súčasného umenia Soda po štyroch rokoch samostatnou výstavou opäť predstavuje tvorbu Viktora Freša. Autor ju nazval Part One a cyklus kvetinových veľkoplošných obrazov Art Is Nice vytvoril kombinovanou technikou v tomto roku.

Ilustračný obrázok k článku V galérii Soda je vystáva kvetinových veľkoplošných obrazov
Zdroj: TASR

„Je to prvá výstava a začiatok jeho série krátkych výstavných projektov, na ktorých postupne predstaví rôzne polohy svojej tvorby. Bude to prekvapivé, ako je aj táto úvodná výstava,“ na utorkovej (3. 3.) vernisáži prezradil galerista Tomáš Umrian. Zároveň ospravedlnil neprítomnosť autora, ktorý je v New Yorku.

Podľa Umriana patrí Frešo medzi najvýraznejšie postavy súčasného výtvarného umenia po roku 2000 v regióne bývalého Československa. Jeho práce a celkový tvorivý prístup je netypický, ale zároveň silne reflektujú spoločenskú a kultúrnu situáciu.

Umelec vytvára rafinovane koncepty a projekty, ktoré prezentuje ako zdanlivo jednoduché, uzatvorené umelecké diela Piece of art. Často je v nich kritický a agresívne vyjadruje pohŕdanie samotnou výtvarnou scénou i jej procesmi, no s podtónom ľahkosti, humoru a hry. V tvorbe používa aj dôraz na svoje vlastné ego a sebairóniu.

Či už intervenuje do verejného priestoru alebo vystavuje v galériách, dbá na to, aby z prevedenia bola poznať okamžitá tvorivá akcia – gesto. Ďalším veľmi typickým aspektom je presah do mediálneho sveta, kde bez akejkoľvek úcty verejne prezentuje svoje radikálne a často pohŕdavé názory na spoločnosť a umeleckú scénu. Tie môžu iritovať a vyvolávať diskusiu o tom, čo je a čo nie je akceptovateľné ako súčasné umenie alebo len egocentrický afekt umelca.

Viktor Frešo (1974) v rodnej Bratislave študoval na Vysokej škole výtvarných umení a na Akadémii výtvarných umení v Prahe, ktorú ukončil v roku 2003. Rád spolupracuje s inými výtvarníkmi.

Od roku 2002 založil umelecké skupiny Egoart, Fifty-fifty group, Lobbygroup, Binderfresh, Frešo-Koller, Frešo–Dokoupil, FRESHPOP. S českým sochárom Davidom Černým sa podieľal na kontroverznom diele Entropa, ktoré počas zverejnenia v Európskom parlamente v Bruseli vyvolalo veľmi rozdielne reakcie návštevníkov.

Venuje sa maľbe, sochárstvu, videoartu, fotografii a inštalácii. Koncom minulého roka Frešo úspešne prezentoval svoju tvorbu na veľtrhu umenia Art Basel Miami v USA, kde plánuje v tomto roku výstavy. Táto potrvá do 3. apríla.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM