Kultúra

V galérii Nova sedí v okne šamotová Bába

V galérii Nova si v týchto dňoch môžete prísť pozrieť výstavu talentovanej keramikárky Ivice Vidrovej. Niekoľko z vystavovaných objektov vytvorila technikou raku.

Ilustračný obrázok k článku V galérii Nova sedí v okne šamotová Bába
Zdroj: TASR

Novú tvorbu vystavuje keramikárka Ivica Vidrová v bratislavskej galérii Nova. Keramicko-porcelánovú expozíciu nazvala …od / do … a potrvá do 5. septembra.

„Ten názov znamená od jedného neurčita do druhého neurčita. Je to výstava, kam sa dostane zrelá tvorba. Ivicu poznám od polovice 70. rokov minulého storočia a už vtedy abstraktne maľovala na keramiku či porcelán,“ konštatoval kurátor výstavy Štefan Oriško.

„Vtedajšie kruhové taniere vymenila za inú plochu, ale vo svojom typickom maľovaní pokračuje aj v súčasnosti. Tieto veci vytvorila minulú jeseň počas návštevy príbuzných v New Yorku, ale aj predtým,“ povedal na pondelkovej (27. 6.) vernisáži jej kurátor.

Šamotová Bába

V komornej galérii je najväčším objektom v okne sediaca šamotová Bába. November v New Yorku, Archeológia, Hlava, Catrina, Na nebo, Západ slnka a ďalšie malé aj väčšie porcelánové štvorcové diela v tvare obkladačiek pomaľovala farebnými kysličníkmi.

Niekoľko objektov vytvorila stáročnou japonskou špeciálnou vypaľovacou technikou raku. Atypické kužeľovité tvary majú diela Poháre, Mickey Mouse či polmetrové Dvojčatá. Vo výbere sú aj misky a vázy.

Prínos pre slovenskú keramiku

Ivica Vidrová (1943) študovala na Strednej škole umeleckého priemyslu (SŠUP) v rodnej Bratislave (1957 – 1961) a v rokoch 1963 – 1969 na UMPRUM v Prahe Ateliér keramiky a porcelánu profesora Ota Eckerta.

Dôležitý je jej prínos pre slovenskú keramiku nielen ako autorky, ale i ako pedagóga. Dlhoročne pôsobila na SŠUP a v rokoch 1995 – 2009 viedla Ateliér keramiky na Vysokej škole výtvarných umení.

Podieľala sa na výchove niekoľko generácií významných slovenských keramických a konceptuálnych umelcov. Zúčastnila sa na mnohých tvorivých alebo pedagogických pobytoch na Slovensku, v Česku, Turecku, Rakúsku a USA. Vystavovala doma i v zahraničí a jej tvorba je zastúpená vo viacerých významných galerijných a súkromných zbierkach.

Čítajte aj: Slovensko-slovinské paralely aj rozdiely predstavuje výstava v centre Bratislavy

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM